Санирање штете од поплава у Мионици заједничким ангажовањем Владе и локалне самоуправе

Нема коментара Дели:

Мионица, 12. јул 2023.

Министaр државне управе и локалне самоуправе у Влади Републике Србије Александар Мартиновић посетио је данас Мионицу, где је са председником те општине Бобаном Јанковићем разговарао о великим оштећењима локалних путних праваца до којих је дошло услед обилних падавина.

Током састанка је наведено да су поједини путеви, пре свега они некатегорисани и макадамски, након последњих киша у овом крају недовољно проходни, а то је нарочито изражено у брдско-планинском подручју мионичке општине, где је штета на путној инфраструктури процењена на више од 40 одсто.

Такође, истакнуто је да је оштећено више од 20 хектара усева, већи број домаћинстава у селима, као што су Планиница, Струганик, Берковац, Попадић, Крчмар, Осеченица, Горњи Лајковац, Кључ и Мионица, где је била најтежа ситуација.

Мартиновић је похвалио предузимљивост општине и брзину санирања дела штете, додавши да извештаји о штети од поплава сукцесивно стижу у Владу Србије, која је већ почела да исплаћује бесповратну помоћ.

Он је нагласио да јединице локалне самоуправе могу очекивати и подршку државе у реконструкцији путне мреже, напоменувши да је већ почела санација штете на саобраћајној инфраструктури, али да тек предстоји велики рад на обнови у овом сектору и да су за то потребна значајна финансијска средства.

Министар је рекао да само у Мионици има на стотине километара путева, при чему је изразио уверење да ће, уз стабилан буџет и економски раст, заједничким снагама централног нивоа власти и локалне заједнице, бити завршен већи део посла.

Мионица је, иначе, десета јединица локалне самоуправе коју је Мартиновић посетио како би разговарао о санирању штете и последица које су забележене након временских непогода у мају и јуну ове године.

Министар је у Мионици обишао мост у Паштрићу, путни правац у селу Попадић, као и клизиште у насељу Берковац, док је мионичкој општинској управи поклонио двадесет лаптоп рачунара као допринос даљем развоју њене електронске управе.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Кључне области за остваривање привредног раста оствариле велики напредак у трећем кварталу ове године

Следећа вест

Србија жели да даље развија економске односе са Израелом

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *