Сарадња институција у решавању случајева угрожавања безбедности новинара

Нема коментара Дели:

Сарадња институција у решавању случајева угрожавања безбедности новинара
Београд, 14. март 2023.
Министар унутрашњих послова у Влади Републике Србије Братислав Гашић разговарао је данас са председником Комисије за истраживање убистава новинара и чланом радних група за заштиту и безбедност новинара Вераном Матићем о значају јачања заједничке сарадње у циљу ефикаснијег решавања случајева угрожавања безбедности новинара.

На састанку је указано на потребу развијања механизма брзих одговора у ситуацијама у којима се новинари осећају угроженим, као и рада на превенцији и едукацији новинара и представника МУП-а у вези са питањима која се односе на безбедност новинара.

Гашић је нагласио да Министарство унутрашњих послова континуирано ради на очувању безбедности новинара и да реагује на сваку претњу и угрожавање њихове безбедности.

Увек смо спремни за сарадњу и отворени за сва питања у вези са безбедношћу новинара јер је веома важно да се они осећају сигурно и безбедно док обављају свакодневне задатке, рекао је министар.

МУП ће дати снажан допринос у раду Комисије за истраживање убистава новинара и полицијски службеници ће активно учествовати у њеном раду, истакао је он.

Матић је досадашњу сарадњу са Министарством, кроз Сталну радну групу за безбедност новинара, оценио као веома добру, додајући да је представник МУП-а у тој групи доступан новинарским и медијским удружењима и њиховим контакт тачкама за размену информација о нападима на новинаре.

Према његовим речима, у претходних неколико дана приметан је пораст насиља над новинарима и потребна је адекватна и хармонизована реакција надлежних институција и медијске заједнице у сваком појединачном случају како би починиоци били приведени правди.

Сваки напад на новинара јесте напад на основне принципе и вредности једног демократског друштва, рекао је он и додао да је са министром Гашићем разговарао и о даљем раду Комисије за истраживање убистава новинара будући да су неки од њених чланова пензионисани.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Од последица заразе коронавирусом преминуло пет особа

Следећа вест

На болничком лечењу 230 пацијената оболелих од COVID-19

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *