Сарадња са Европском унијом у борби против превара са ЕУ средствима

Нема коментара Дели:

Београд, 21. март 2023.
Државни секретар Министарства финансија Владе Републике Србије Гојко Станивуковић учествовао је данас на отварању прве регионалне конференције „Борба против превара са ЕУ средствима, сарадња између ОЛАФ-а и институција економија Западног Балкана”.

Станивуковић је, на скупу који је одржан у Министарству финансија, истакао да су усвојене одредбе низа закона и подзаконских аката кроз које је прописана изричита заштита финансијских средстава ЕУ, као и заштита националних средстава из буџета Републике Србије.

Државни секретар је рекао да одредбе Закона о буџетском систему стављају у исту раван финансијску помоћ ЕУ и све остале јавне приходе.

Према његовим речима, подједнак третман финансијске помоћи ЕУ и осталих јавних прихода представља полазну законску основу за заштиту финансијских интереса ЕУ у правном систему Републике Србије.

Он је додао да, иако верује да је Србија, као земља кандидат за чланство у ЕУ, достигла висок ниво када је у питању заштита финансијских интереса ЕУ, циљ је рад на даљем напретку унапређењем капацитета кадровског потенцијала, организационе структуре институција, као и правног оквира.

Станивуковић је нагласио да је правовремена размена информација, сарадња и координација свих учесника у процесу заштите финансијских интереса ЕУ, а самим тим и заштите финансијских интереса Србије, кроз јасно дефинисане процедуре од пресудног значаја за функционисање система борбе против неправилности и превара.

Државни секретар је истакао и да одржавање ове конференције сведочи о широком значају теме и посвећености на превазилажењу изазова у тој области.

Он је подсетио и на то шта су Република Србија и Министарство финансија учинили да унапреде сарадњу са ЕУ на наведеном пољу.

Према његовим речима, Србија је као земља кандидат поступила у складу са захтевом Европске комисије и формиран је АФКОС 2013. године.

За десет година АФКОС је прешао пут од тела са искључиво координативном улогом до унутрашње јединице Министарства финансија, под директном надлежношћу министра финансија која, између осталог, има и овлашћења да спроводи послове оперативне и техничке сарадње са Европском канцеларијом за борбу против превара и другим надлежним телима и службама Европске комисије, као и административне провере пријављених неправилности и сумњи на превару у поступању са финансијским средствима ЕУ.

Други захтев ЕК који се односио на успостављање Мреже за сузбијање неправилности и превара испуњен је 2015. године када је Влада Србије, на предлог Министарства финансија, донела одлуку о образовању наведеног тела.

Именоване чланове у Мрежи имају институције које, према свом делокругу, могу дати значајан допринос заштити финансијских интереса ЕУ.

О свом раду Мрежа, преко АФКОС-а, подноси извештај Одбору за привреду и финансије, као и Влади.

У организацији данашње конференције учествовали су, поред Министарства финансија, и представници Европске канцеларије за борбу против превара (ОЛАФ), Немачке организације за међународну сарадњу – ГИЗ, италијанског Министарства унутрашњих послова, као и Центра за међународну правну сарадњу.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Сарадња у области филма доприноси развоју културних односа са Италијом

Следећа вест

Италија важан партнер наше земље у области енергетике

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *