Сарадња Србије и Русије у борби за поштовање међународног права

Нема коментара Дели:

Београд, 7. фебруар 2022.
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић разговарао је данас са амбасадором Руске Федерације у Србији Александром Боцан-Харченком о политичко-безбедносној ситуацији на Косову и Метохији, као и o дијалогу Београда и Приштине у Бриселу.

Петковић је упознао амбасадора са последњим догађајима на Космету, нагласивши да се ради о наставку кампање притисака и репресије над српским народом, али и о отвореном настојању да се угрозе и укину сва политичка и грађанска права Срба на Косову и Метохији.

Он је иразио очекивање да ће представници међународне заједнице својим ауторитетом омогућити изјашњавање српског народа на предстојећим изборима на простору покрајине и на тај спречити последице које би могле да угрозе све што је до сада договорено у Бриселу.

Директор Канцеларије је поновио да Београд остаје доследно опредељен за наставак дијалога, али и да очекује да се коначно заустави серија опструкције преговора и да престане да се толерише кршење постигнутих споразума и договора од стране Приштине.

Он је још једном подсетио на то да је Београд испунио све до сада преузете обавезе из Бриселског споразума, што није случај са Приштином, која девет година не жели да испуни обавезу формирања Заједнице српских општина, што је кључни елемент досадашњег тока дијалога.

Петковић је указао и на кршење договора у областима енергетике и правосуђа, на несарадњу по питању несталих и на забрану медијима који извештавају на српском језику да обављају свој посао, али и на најновије провокације које се манифестују у намери Приштине да обнови кућу познатог нацистичког колаборационисте Џафера Деве.

Србија је доследно против Kуртијевих покушаја ревизије историје и релативизације злочина албанских фашиста у Другом светском рату, нагласио је директор Канцеларије.

Он је изразио очекивање да ће Србија и Русија, када је реч о Косову и Метохији, у свим важним међународним форумима наставити, као и до сада, да сарађују у борби за поштовање међународног права.

Београд је, како је поручио, опредељен да у дијалогу тежи компромисном решењу, али и одбрани српских интереса, и у том смислу је подршка и помоћ Русије од непроценљивог значаја.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Сарадња УК и ЕУ на подршци дијалогу Београда и Приштине

Следећа вест

Чврста опредељеност Београда за наставак дијалога са Приштином

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *