Сарадња у области филма доприноси развоју културних односа са Италијом

Нема коментара Дели:

Београд, 21. март 2023.
Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић и потпредседник Савета министара и министaр спољних послова и међународне сарадње Републике Италије Антониo Тајани потписали су данас у Палати Србија Споразум о филмској копродукцији.

Овим споразумом додатно се јача сарадња у области кинематографије између две земље.

Будући да веза у области филма доприноси развоју културних односа Србије и Италије, указала се потреба за ажурирањем правног оквира овакве сарадње.

Према потписаном споразуму, копродукција се односи на кинематографска или аудиовизуелна дела без обзира на жанр: играни, анимирани, документарни, у складу са законима и прописима обе државе.

За спровођење споразума задужени су Министарство културе и Филмски центар Србије за Владу Србије и Министарство културе – Генерални директорат за кинематографију и аудиовизуелно стваралаштво за Владу Италије.

Споразум предвиђа да ће се копродукције сматрати „националним делима” у складу са важећим законима и прописима у Србији и Италији и уживаће све бенефиције које произилазе из важећих закона и прописа на територији две државе.

Како би се олакшало спровођење Споразума, предвиђено је оснивање заједничке комисије састављене од једнаког броја представника надлежних органа и стручњака која ће се начелно састајати једном у две године.

Заједничка комисија ће проценити постојање свеобухватне равнотеже између броја копродукција, износа улагања копродуцената и техничког и уметничког учешћа.

Копродукције реализоване према овом споразуму углавном ће бити представљене на међународним фестивалима од стране већинског копродуцента, наводи се у саопштењу Министарства културе.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Огромна важност скрининга за многе ретке болести

Следећа вест

Сарадња са Европском унијом у борби против превара са ЕУ средствима

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *