Сарадња високошколских установа Србије и Српске на завидном нивоу

Нема коментара Дели:

Београд, 29. март 2023.
Министар просвете у Влади Републике Србије Бранко Ружић и министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Жељко Будимир разговарали су данас о сарадњи високошколских установа Србије и Српске, оценивши да је она у ресорима који воде на завидном нивоу.

Ружић је рекао да ће се наставити са унапређењем сарадње високошколских установа Србије и Републике Српске, будући да је већи квалитет високог образовања један од циљева у фокусу и једног и другог министарства и обеју влада.

Министар је подсетио на то да се велики број студената из Републике Српске школује на факултетима у Србији, пре свега у Београду и Новом Саду.

Дотакли смо се и теме државне матуре која је дефинисана нашим законом, а третираће и оне који долазе из Републике Српске из средњих школа, а који ће желети да конкуришу на факултете у Србији. Разговарали смо и о одржавању заједничких конференција, уважавајући чињеницу о аутономији универзитета, како у Србији, тако и у Републици Српској, навео је Ружић.

Он је додао је да су Србија и Српска јединствен академски простор, имајући у виду чињеницу да велики број професора универзитета у Бањалуци и Сарајеву долази из Србије, као и да на факултетима у Србији има велики број доктораната који долазе из Републике Српске.

Будимир је напоменуо да универзитети у Републици Српској тесно сарађују са универзитетима у Србији, као и да је на састанку било речи о томе како да се та сарадња унапреди.

Према његовим речима, постоји много модела, а један је директна размена наставног особља и студената.

Поред европских пројеката радимо и пројекте који ће бити заједнички за Србију и Републику Српску. Посебно ми је драго што ће Србија омогућити да будући студенти из Републике Српске могу да испуне услове за упис на вискошколске установе, навео је он.

Будимир је истакао да се све већи број студената из Србије уписује на два универзитета у Републици Српској и позвао ђаке из наше земље да то чине још у већем броју.

Важно је рећи да ми имамо бесплатно школовање на универзитетима и бесплатан смештај за све студенте из региона који редовно уписују године студија, поручио је Будимир, изразивши задовољство због подршку коју Влада Србије даје Српској у области високог образовања.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Интензивирање политичког дијалога и привредне сарадње са Либаном

Следећа вест

Пројекти из оквира Зелене агенде добар извор раста

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *