Сарадњом државног и приватног сектора до ефикасније заштите потрошача

Нема коментара Дели:

Сарадњом државног и приватног сектора до ефикасније заштите потрошача
Београд, 14. март 2023.
Министар унутрашње и спољне трговине у Влади Републике Србије Томислав Момировић указао је данас, учествујући на Лидл панел-дискусији „Права потрошача – докле смо стигли и чему стремимо“, на то да је укључивање трговаца у вансудско решавање потрошачких спорова дало велике резулатате.

Момировић је у уводном обраћању указао на то да је ресорно министарство, израдом Закона о заштити потрошача, заједно са представницима привреде, који су у томе учествовали, показало своју посвећеност успостављању модерног и ефикасног система заштите потрошача.

Податак да је 2021. године, када није постојала обавеза трговца да учествује у вансудском решавању спора, било седам поступака у односу на 779 предлога за вођење поступка од јула 2022. године, када је активирана ИТ платформа за вансудско решавање потрошачког спора, довољно говори о потреби увођења једног оваквог система, објаснио је он.

Министарство је на овај начин помогло дијалог двеју страна, а самим тим омогућило и веће поверење потрошача у приватни и јавни сектор, што показују и подаци – решено је 495 предмета, при чему је 181 предмет решен тако што је закључен споразум између трговца и потрошача.

Момировић је напоменуо да је одлуком Владе од 23. фебруара ове године образован и Национални савет за заштиту потрошача, у чијем су саставу и представници Привредне коморе Србије и других релевантних институција, што нам даје изузетну снагу да укључимо приватни сектор и поправимо комуникацију привреде и потрошача.

Министарству у наредном периоду предстоје значајне активности на даљој изградњи ефикасног и умреженог система заштите потрошача, а међу приоритетима се издвајају потреба за већим ангажовањем локалне самоуправе у систему заштите и увођење теме заштите потрошача у наставни план и програм школства, навео је он.

Момировић је на крају излагања исказао захвалност компанији „Лидл” на препознавању улоге привреде у обезбеђивању високог нивоа заштите потрошача у Србији.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Редовна замена јединице Војске Србије у мисији УН у Либану

Следећа вест

Отворена изложба „Свет у слици – Слика света” посвећена верском и културном наслеђу

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *