Селаковић открио споменик страдалим српским заробљеницима и војницима на Српском гробљу у Кастелану

Нема коментара Дели:

Београд/Кастелано, 16. јул 2023.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Никола Селаковић присуствовао је данас комеморацији и инаугурацији споменика српским заробљеницима и војницима страдалим у Првом светском рату на територији Трентина, на Српском гробљу надомак места Кастелано.

Споменик је на Српском гробљу надомак места Кастелано, поставило Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владе Републике Србије, а уз подршку италијанске регије Трентино Алто Адиђе и Општином Вила Лагарина.

Селаковић је приликом откривања споменика указао на то да до прошле године ми у Србији нисмо знали за Српску стазу, нити за Српско гробље, али су Маурицио и Клаудио, двојица вредних Италијана, историчара, чланова локалног историјског друштва, сачували ту причу од заборава.  

Они су на тој локацији извршили истраживање метал детектором и утврдили по нађеним новчићима, токама од каишева, дугмићима са одела, да су то сахрањени српски војници, истакaо је Селаковић.

Министар је навео да је сеоце Кастелано, које данас има свега осам стотина житеља, било место робовања за стотине Срба током Првог светског рата, при чему су стотине њих ту оставили своје животе.

Испод планинских врхова од 2.059  метара, данас је откривена табла са називом „Српске стазе“. То је стаза којом су ишли Срби као војници, заробљени на територији Краљевине Србије, али и Срби из Босне и Херцеговине, из Лике, Северне Далмације, који су били заробљени током рата и осуђени на принудан рад само зато што су припадали  српском народу, навео је Селаковић.

Објашњавајући зашто је Роверто, град који се налази у непосредој близини, град мира, министар је рекао да у Роверту постоји спомен костурница са сачуваним посмртним остацима 22 хиљаде аустроугарских, италијанских и чехословачких војника из Првог светског рата.

У Роверту се, како је нагласио, налази и велико звоно, направљено 1924. године, које носи назив „Марија Долорес“, изливено од топовских цеви свих војски учесница у Првом светском рату, а које сваке недеље у част свих изгинулих у ратовима куца сто пута.

Откривање споменика страдалим српским заробљеницима и војницима на српском гробљу у Кастелану

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Жигманов присуствовао прослави Дужијанце у Таванкуту

Следећа вест

Позив младима за добровољно служење војног рока

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *