Шест година од покретања програма е-ЗУП

Нема коментара Дели:

Београд, 21. јул 2023.

Министарство државне управе и локалне самоуправе, као национални координатор реформе јавне управе у Србији, у сарадњи са другим релевантним институцијама, обележава шест година од покретања чувеног е-ЗУП-а, првог софтвера за размену података и електронских докумената између органа управе.

За шест година јавна управа је брзом комуникацијом преко Сервисне магистрале органа разменила више од 170 милиона података, олакшавајући тако грађанима живот, а привреди пословање.

Захваљујући спроведеној реформи јавне управе, а пре свега, развоју електронске управе, грађани су од органа јавне управе примили три милиона електронских решења, односно аката у своје еСандуче.

Такође, оснажени услугом „Плати“ на порталу еУправa, грађани десет милиона пута нису морали да иду у банку или пошту да плате таксе за услуге МУП-а или порез на промет возила. Све то обавили су онлајн платним картицама, односно електронским или мобилним банкарством. Услуга „Плати‟ део је система еПлаћање+ преко којег се могу платити и друге административне таксе.

Један од примера успешно спроведене реформе јесте поступак уписа детета у основну школу. Грађани који намеравају да купе некретнину, важно је да знају, да се све то сада ради аутоматски, електронским путем.

Министарство, у сарадњи са свим органима управе, а уз подршку Европске уније, наставиће да ради на реформи јавне управе у циљу остваривања задате визије – изградње „Управе по мери свих нас“, наводи се у саопштењу.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

У наредних седам дана бензин скупљи за динар

Следећа вест

Бесповратна средства за развојне пројекте у 145 локалних самоуправа

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *