Служени помени жртвама НАТО агресије

Нема коментара Дели:

МИ ПАМТИМО!

Баштионик је и ове године заједно са свештенством саборног храма Христа Спаситеља у Бањалуци прислужио свијеће и кољиво за молитвени помен – парастос свим жртвама НАТО агресије на Републику Српску Крајину, Републику Српску и СР Југославију. 

Парастос је одржан данас 24.3.2021. љ. Г. у Храму Христа Спаситеља уз ограничен број присутних због тренутно важећих епидемиолошких мјера.

Молитвеном помену су поред активиста Баштионика присуствовали и градоначелник Бања Луке Драшко Станивуковић и Ненад Стевандић, шеф Српског клуба у Парламенту БиХ.

Претходно су активисти Баштионика главном градском улицом пронијели транспарент на коме је лик Милице Ракић, трогодишње дјевојчице убијене НАТО бомбом и испис МИ ПАМТИМО.

Ништа нас не смије спријечити да се помолимо за покој душа невино страдалих од НАТО бомби. Треба да праштамо али треба и да памтимо – наше жртве и њихове џелате. Ми припадамо народу који зло трпи, а зло не чини.

И данас, у вријеме када носимо заједнички терет борбе против савремене пошасти, саосјећамо са свим стадалницима, међутим, не заборављамо одакле су долазили авиони са смртоносним бомбама и ракетама, ко се радовао нашем страдању и доприносио нашој смртоносној изолацији.

Молећи се Господу за душе преко 2500 невино страдалих (њихов број и имена само Господ и зна) од НАТО бомби 1995. и 1999. године, молимо се и за све оне који страдају данас, било гдје у свијету.

И зато она свијећа упаљена на кољиву коју смо данас принијели нашим страдалницима – снажно сија, јер свједочи да смо свјетлост свијету.

Након молитвеног помена градоначелник је позвао представнике Баштионика на састанак гдје је договорена сарадња и јача подршка града нашем удружењу. Такође, градоначелник је изразио спремност да се укључи у наш пројекат „Задужбина за Косово и Метохију“ и на тај начин допринесе подршци нашем народу да остане и опстане на својим огњиштима, у свом завичају, чувајући српско име Косова и Метохије за све нас.

Молитвени помени под заједничким слоганом „МИ ПАМТИМО“, одржани су данас и у многим храмовима широм Републике Српске – од Козарске Дубице, Мркоњић Града, Лакташа, Брчког, Приједора па до Невесиња и многих других градова.

То даје наду да данашње генерације Срба Републике Српске неће поновити грешке и заблуде претходних генерација јер – ко не памти он понавља!

Фото:
– Страхиња Стојаковић

Извор текста и фотографије: bastionik.org

Претходна вест

Интервју са Мр Милошем Митровићем председником КУД-а „Мост“ Братунац

Следећа вест

Петковић: Желели да сруше Србију, а срушили право и правду

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *