Смотре отказане, имаћемо фестивал

Нема коментара Дели:

Ових дана је одржан први онлајн састанак Савеза српског фолклора Швајцарске (ССФШ) у 2021. години. Главне теме разговора биле су финансијски проблеми, рад и будућност фолклорних удружења у време пандемије, организација рада неких удружења са дечјом групом које имају услов за то, отказане су Смотре првих и дечјих ансамбала.

Било је речи о интернет страници Савеза и другим темама. На састанку су путем Скајпа били присутни представници 17 фолклорних удружења и још девет чланова Савеза.

Ненад Миленковић, председник ССФШ каже за “Вести” да је ово био први Скајп састанак после дуже времена, а да су продискутоване бројне теме.

– Састанак смо организовали на иницијативу Управног одбора Савеза, јер смо имали жељу да ступимо у контакт путем Скајпа да се бар тако видимо уживо, погледамо и поразговарамо. Главна тема била је тренутна ситуација у фолклорним удружењима, што се тиче рада, финансија и уопште будућности у ово време пандемије. Нажалост, због пандемије смо морали да откажемо Дечју смотру, као и Смотру првих ансамбала, које су биле планиране за март ове године – наводи Миленковић.Lična arhiva

Представници сваког друштва су имали могућност да изнесу у каквом се финансијском стању налазе, да ли одржавају пробе и да говоре о другим проблемима.

– Очигледно је да фолклорна друштва која поседују своје просторије имају и финансијске проблеме и друге потешкоће, јер са првим ансамблима не може да се ради. Нека друштва су почела пробе са дечјим саставима, с тим да морају да испуне све прописане услове. Поједина друштва су чак добила финансијску помоћ од кантона у којима су регистрована. Најважније од свега је да смо се чули, видели и испричали. Створили смо вацап групу, да би могли међу собом боље да комуницирамо и да једни другима помажемо у овој тешкој ситуацији. Сви једва чекамо да се стабилизује и нормализује ситуација, а такође смо причали и о будућим смотрама, којих вероватно неће бити ове а ни следеће године. Али чим се буду створили услови жеља свих фолклорних удружења је да се одржи један велики фестивал, да деца имају опет наступ, с тим да не буде такмичарског карактера, већ да се млади поново састану и друже – истиче Миленковић.

Седница на отвореном?

– Заказали нови састанак опет преко Скајпа, али постоји могућност да седницу одржимо и уживо на отвореном простору, јер на такав начин је дозвољено окупљање до 15 особа. О томе ћемо се договорити, а биће такође објављено кад и где ће се састанак одржати, ако се састајемо на отвореном – наводи Миленковић.

Интернет страница на четири језика

– Једна од тема била је и наша интернет странице коју смо прерадили. Предложено је да све садржаје преведемо на немачки, француски и италијански језик, како би у свим кантонима наши домаћини могли да прочитају све о нама – каже председник Савеза српског фолклора Швајцарске.

Извор текста и фотографије: www.vesti-online.com

Претходна вест

Шаленберг: Потребна већа пажња Европе Западном Балкану

Следећа вест

Гујон: Нико се неће бавити српским језиком, ако ми то не урадимо

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *