Солидарност и равноправност јачи од сваког насиља и дискриминације

Нема коментара Дели:

Београд, 17. јул 2023.

Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог Владе Републике Србије поручило је данас, поводом Међународног дана Нелсона Манделе, 18. јула, да су људска права, солидарност и равноправност, далеко јачи од сваког насиља, дискриминације и говора мржње, чему је својим животом посведочио и овај славни јужноафрички политички активиста и борац против расизма.

Овогодишњи Дан Нелсона Манделе, који је добио и Нобелову награду за мир за помирење народа у својој земљи, обележава се под слоганом „У вашим је рукама“, а у фокусу је борба против климатских промена и стварање одрживог окружења за производњу и снабдевеност храном, кроз солидарност међу заједницама.

Дан посвећен Мандели у свету се обележава од 2014. године у знак сећања на човека који се пуних 67 година борио против режима Апартхејда у Јужноафричкој Републици.

Он је својом храброшћу, истрајношћу и борбом за људска права допринео афирмацији универзалних људских вредности, као што су равноправност, заједништво, толеранција и солидарност, као и међусобном поштовању, уважавању и разумевању људи, не само у Јужној Африци, већ широм света.

Мандела је постао икона борбе за равноправност и инспирација многим борцима за људска права у савременом свету.

Овим Даном, Уједињене нације су желеле да одају признање његовој међународној борби за демократију и промовисање културе мира у свету.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Конкурс за доделу средстава за програме националних мањина из области културе

Следећа вест

Пуна посвећеност унапређењу независности и ефикасности правосуђа

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *