Срби ће на демократски и миран начин показати отпор једностраним одлукама Куртија

Нема коментара Дели:

Београд, 4. новембар 2022.
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић оценио је данас да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти својим изјавама у Берлину о Заједници српских општина и сменом директора Регионалног полицијског директората Север Ненада Ђурића задао смртоносни ударац Бриселском дијалогу.

Петковић је на ванредној конференцији за новинаре у Влади Србије истакао да је Курти изјавом да га не интересује формирање ЗСО, да тај папир можда постоји у Београду, али не у Приштини, елиминисао сваку могућност да се иде ка нормализацији односа.

Он је предочио да је овакво понашање кап у препуној чаши, чиме је понизио Европску унију, али и Србију и Србе на Космету, наводећи да већ 24 часа немамо реакције Запада на поменуте изјаве.

Према његовим речима, он је на овај начин још једном изазвао узнемиреност код Срба са Космета, због чега је председник Републике Александар Вучић током прошле ноћи разговарао са политичким представницима нашег народа у покрајини.

Он је додао да су Срби поручили да ће учинити све да одбране своје право да опстану на Космету и да ће на демократски и миран начин показати пун отпор на незаконите и једностране одлуке Аљбина Куртија, али и да ће се борити свим средствима ако буду нападнути.

Директор Канцеларије је саопштио да је за сутра заказан састанак свих политичких представника са Косова и Метохије, на којем ће донети одлуку о томе да ли ће изаћи из косовских институција.

Такође, како је објаснио, Курти је сменом Ђурића прекршио тачку девет Бриселског споразума, јер за његово постављање, али и смену задужени су градоначелници четири општине са већинским српским становништвом на северу покрајине.

Петковић је нагласио да је понашање Аљбина Куртија неприхватљиво и да иде управцу гажења свега српског на Космету, са крајњим циљем да се протера Србија и српски народ из наше јужне покрајине.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Одлука Срба о напуштању приштинских институција одговор на безакоње у покрајини

Следећа вест

Суспендован директор Регионалног полицијског директората Север

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *