Срби одлучни да се на миран начин супротставе терору Приштине

Нема коментара Дели:

Београд, 23. децембар 2022.
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић састао се данас са представницом Генералног секретара Уједињених нација и шефицом Канцеларије УН у Београду Мари Јамашитом, преневши јој став Београда по питању најновијих дешавања на Косову и Метохији.

Петковић је саговорницу информисао о јучерашњем скупу више од 10.000 Срба код Крста, у Рудару, на коме је српски народ показао да се залаже за мир и да ће јединством и заједништвом одговорити на терор Приштине и остати на својим вековним огњиштима.

Он је скренуо пажњу и на учестала хапшења српских полицајаца, која по његовим речима, имају за циљ застрашивање Срба кроз институционално насиље и наставак прогона и репересије.

Данашње објављивање најновијег списка за хапшење виђених Срба, па и чланова најуже породице председника Александра Вучића, најава је застрашујућег терора који се у Приштини спрема за српски народ у покрајини, нагласио је он.

Петковић је обавестио гошћу да су Срби на Косову и Метохији одлучни да се на миран и ненасилан начин супротставе претњама које свакодневно стижу из Приштине, поручујући да неће одустати од својих оправданих захтева, да се пусте на слобду неосновано ухапшени, да се повуче косовска полиција са дугим цевима и оклопним возилима са севера и да КФОР гарантује да више неће долазити на север и да се уклоне спискови за хапшење највиђенијих Срба.

Формирање ЗСО је услов за враћање Срба у институције, нагласио је директор Канцеларије за Косово и Метохију..

Он је саговорници пренео и уверавања да ће Београд наставити да чува мир и стабилност, као и до сада и да је на Приштини сва одговорност за новонасталу ситуацију у покрајини.

Петковић је нагласио значај захтева који је Србија упутила команданту КФОР-а о враћању српске војске и полиције на Косово и Метохију у складу са Резолуцијом 1244 СБ УН.

Значај Мисије УН на Kосову и Метохији у очувању мира, безбедности и заштити људских права је немерљив и сходно томе очекујемо де ће међународне организације и институције на терену испунити задатак из свог мандата и спречити све оне који прете дестабилизацијом региона и новим конфликтима, закључио је Петковић.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Представљен дигитализовани регистар понуђача у јавним набавкама

Следећа вест

Обезбедити максималне резерве нафте и нафтних деривата

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *