Србија ће у потпуности бити уз свој народ на Косову и Метохији

Нема коментара Дели:

Београд, 27. октобар 2022.
Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће Србија у потпуности бити уз свој народ на Косову и Метохији, упозоривши на то да претње Приштине о спровођењу одлуке о промени таблица угрoжавају стабилност, мир и опстанак српског народа на Космету.

Вучић је у обраћању након седнице Савета за националну безбедност, којој је претходио састанак са представницима Срба са Космета, рекао да смо спремни за наставак разговора и преговора о свему, као и да ћемо учинити све што је у нашој моћи да сачувамо стабилност и да деескалира ситуација, али да ћемо бити уз српски народ уколико буде нападнут.

Он је указао на то да улога НАТО није да буде скретничар на северу покрајине и да буде против локалног српског становништва који се бори против неправде и урушавања правног поретка УН, поручивши да су Срби на Космету и држава Србија једини који поштују повељу УН и правни поредак ове организације, укључујући и резолуције као опште правне акте.

С обзиром на то да се сви позивају на Повељу УН и Резолуцију 1244, поставља се питање када ће снаге НАТО у складу са Повељом УН да дозволе повратак у покрајину особљу српске војске, рекао је Вучић и упитао по ком акту се прави косовска војска.

Председник је пренео да је на седници разматран француско-немачки план за Космет, подржан од стране САД, истичући да смо спремни да наставимо разговоре и преговоре, али да постоје ствари у том плану које не можемо да прихватимо о чему смо упознали представнике највиших држава.

Вучић је подсетио на то да је Београд пре неколико дана добио демарш представника земаља Квинте и ЕУ, који се односи на регистарске таблице и енергетику.

У делу о таблицама, како је објаснио, наводи се да је косовска акција по питању таблица легитимна и у складу са споразумима из дијалога, али да је проблем у методама и времену, те да то изазива бригу.

То није истина, што је констатовано и на седници Савета за националну безбедност, рекао је он и додао да је ту чињеницу саопштио и представницима Квинте и ЕУ, јер тако нешто не постоји ни у једном споразуму.

Према његовој оцени, иницијатива да се рок за пререгистрацију продужи за 10 месеци има за циљ да прикаже приштинску страну као добру, али да, по њима, можда сада није најбољи тренутак за такву акцију.

Вучић је напоменуо да Београд све време инсистира на КС статусно неутралним таблицама, и објаснио да је, према споразуму из Брисела, предвиђено да се питање таблица поново разматра, а не да се укидају КМ таблице, што је учињено у септембру 2020. године, одлуком косовског министра унутрашњих послова.

План Приштине, како је упозорио, јесте да пусти да КМ таблице изађу са територије Космета на територију централне Србије, а да им по повратку не дозволе да се врате на територију српске аутономне покрајине.

Председник је истакао да су на чланови Савета саслушали јутрос захтеве представника српског народа са Косова и Метохије, који су их упознали са потребама и са свим са чиме се соучавају пред истек рока који је Приштина одредила за промену таблица.

Он је додао да је реч о 9.000 возила, као и да је до сада укупно 18 особа, међу којима три са севера Космета, прихватило да промени таблице и уради оно што су Аљбин Курти и приштински режим од њих тражили.

Претње Приштине да ће наставити са спровођењем акције која би требало до покаже њихову чврстину и снагу, у потпуности угрожавају стабилност, мир и опстанак нашег народа на Косову и Метохији, оценио је Вучић.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Флагрантно кршење права мањина на Косову и Метохији

Следећа вест

Помоћ породицама у српским селима на Космету

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *