Србија чврсто опредељена да елиминише корупцију

Нема коментара Дели:

Београд/Софија, 21. март 2023.
Министарка правде у Влади Републике Србије Маја Поповић учествовала је данас у Софији на међународној конференцији „Састанак демократске кохорте у оквиру године деловања – Антикорупција и национална безбедност”, која је била посвећена јачању антикорупцијских политика кроз јавно-приватно партнерство.

На конференцији, коју је отворио председник Бугарске Румен Радев, учествовали су министри правде и званичници држава Југоисточне Европе, представници земаља чланица Еврпске уније, Сједињених Америчких Држава, националних и међународних организација, као и цивилног друштва.

Поповић је у свом обраћању истакла да се Србија налази на путу јасног циља и чврстог опредељења да спречи и елиминише корупцију у највећој могућој мери, нагласивши да се то може остварити само уз неспорну политичку вољу и напоре који се непрестано предузимају у циљу економског, социјалног и демократског развоја земље.

Она је указала на то да ресорно министарство овој теми приступа са неколико различитих аспеката, али са једнаком посвећеношћу.

Према њеним речима, основни правац у борби против корупције дефинисан је кроз Ревидирани акциони план за Поглавље 23, чији је интегрални део и потпоглавље Борба против корупције, као и кроз процес усклађивања прописа Србије са ГРЕКО препорукама.

Поповић је навела да је Министарство у претходном периоду предузело значајне кораке и кроз измене и допуне Закона о спречавању корупције, док су напори које Србија предузима у овој области препознати у новом Извештају о евалуацији Републике Србије о усклађености са ГРЕКО препорукама, који је, у оквиру четвртог круга евалуације, усвојен у марту 2022. године.

У Извештају је, како је напоменула, закључено да је Србија на задовољавајући начин испунила осам од тринаест препорука, при чему је преосталих пет испуњено у међувремену, доношењем правосудних закона у фебруару ове године.

Министарка је објаснила да то показује значајан напредак у односу на претходни период извештавања, због чега се на нашу земљу више не примењује Правило 32, које се примењује у односу на државе чланице за које је утврђено да нису усклађене са препорукама садржаним у Извештају о евалуацији.

Поповић је додала да је израда нове националне стратегије за борбу против корупције са пратећим акционим планом, а који ће важити у периоду од 2023. до 2028. године, најзначајнији подухват на којем Министарство тренутно ради на пољу борбе против корупције.

Такође, она је додала да ће у процес израде нове националне стратегије бити укључени представници свих релевантних министарства, правосудних органа, као и организација цивилног друштва.

Министарство правде ће наставити са континуираним унапређењем нормативног оквира у овој области, као и са додатним јачањем институционалног оквира органа надлежних за спречавање и борбу против корупције, стварајући на тај начин неповољно окружење за сва лица склона корупцији, спречавајући их да уживају неоправдани просперитет и углед у друштву и на тај начин негујући равноправност свих наших грађана и њихово поверење у демократске институције Србије, поручила је Поповић.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Заједнички рад Србије и Италије на укидању транзитних дозвола

Следећа вест

Србија заслужује напредак у европским интеграцијама

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *