Србија и Италија договориле сарадњу у области високог образовања и науке

Нема коментара Дели:

Београд, 22. март 2023.
Министар просвете у Влади Републике Србије Бранко Ружић, министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић и министаркa за високо образовање и истраживање Италије Ана Марија Бернини потписали су данас Меморандум о сарадњи двеју земаља у области високог образовања и науке.

Ружић је том приликом истакао да ће потписани Меморандум допринети бољој сарадњи Србије и Италије у области образовања, науке, технолошког развоја и иновација.

Потписивању Меморандума претходио је састанак министра Ружића и италијанске министарке, на коме је било речи о јачању сарадње двеју земаља у области високог и дуалног образовања.

Он је подсетио на то да у Србији послује велики број италијанских компанија, и оценио да је важно да што већи број њих буде укључен у систем дуалног образовања.

Министар је навео да је, осим националног модела дуалног образовања у средњим школама, омогућено и студирање по дуалном моделу, уз подсећање на то да је формирана и посебна Канцеларија за дуaлно образовање.

Ружић је указао и на то да је све веће интересовање ђака у Србији за учење италијанског језика и да је зато важно да се за њих омогуће додатне погодности, као што су размена ученика, летњи кампови и центри за учење италијанског језика.

Он је напоменуо да се двојезична настава на српском и италијанском језику реализује у Трећој београдској гимназији.

Беговић је истакла да Влада интензивно улаже у инфраструктуру, како научну, тако и ону везану за иновациону делатност, кроз изградњу научно-технолошких паркова, иновационих и центара изврсности, и најавила да ће у априлу бити отворен БиоСенс институт.

Према њеним речима, у току је изградња нових факултета и института, а национални пројекат БИО4 кампус окупиће изузетне образовне и научне институције, али и приватни сектор и стартап заједницу.

Партнерство са Италијом, као изузетно развијеном индустријском земљом, у којој се базична, али и примењена наука негују, послужиће као додатна додатна подршка за то да наука у нашој земљи добије место које заслужује, навела је Беговић.

Министар Ружић је затворио Форум за пословну и научну сарадњу Србије и Италије, који је одржан у Привредној комори Србије, а том приликом потписана је и Декларација о сарадњи у области високог образовања, науке, културе и уметности.

Декларацију су потписали амбасадор Италије у Србији Лука Гори и декани пет универзитета у Србији – Универзитета у Београду, Универзитета уметности из Београда, Универзитета у Нишу, Универзитета у Крагујевцу и Универзитета у Новом Саду.

Србија и Италија договориле сарадњу у области високог образовања и науке

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Дачић честитао Рамазан верницима исламске вероисповести

Следећа вест

Од последица коронавируса преминуло пет особа

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *