Србија и Мађарска више од десет векова пријатељи и савезници

Нема коментара Дели:

Београд, 21. јул 2023.

Mинистар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Никола Селаковић поручио је на обележавању 567-годишњице од опсаде Београда од стране османлијске војске и велике победе бранилаца, предвођених Сибињанин Јанком, да је велика Београдска битка једна од највећих и најбурнијих у историји нашег главног града.

Селаковић је положио венац на споменик Сибињанин Јанку у Земуну и подсетио на то да Срби и Мађари дванаест векова деле један животни простор, при чему су периоди пријатељства, савезништва и заједничке борбе и сарадње, дуги више од десет векова.

Министар је истакао да смо у последњим годинама, сведоци једног озбиљног историјског оздрављења наших односа, управо зато што смо имали тај благослов и ту срећу, да се на челу двеју држава нађу људи који су у стању да стратешки посматрају пут у будућност, да се угледају на светле примере прошлости, а да се труде да се они примери који нису светли, никада више не понове.

То је управо историјска мисија коју су започели и коју испуњавају председник Александар Вучић и председник Владе Мађарске Виктор Орбан, нагласио је министар.

Селаковић је, говорећи о великом пријатељству два народа, рекао да је споменик Сибињанин Јанку један од плодова нове, модерне српске и мађарске сарадње и додао да је задатак свих да се младе генерације уче о значају историјских  догађаја.

Министар је указао на то да из тих историјских догађаја савремена Европа треба да извуче поуке и схвати да, када је и Београд део уједињене Европе, онда је Европа много безбеднија и много сигурнија.

То данас схвата нама пријатељска Мађарска, то данас схватају наша браћа и сестре Мађари, и то данас спроводимо захваљујући председнику Вучићу и премијеру Орбану, закључио је министар.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Бесповратна средства за развојне пројекте у 145 локалних самоуправа

Следећа вест

За развој предузетништва у Jaбланичком и Пчињском округу 17 милиона динара

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *