Србијa и Венецуела потписале споразум о укидању виза

Нема коментара Дели:

Београд, 14. јул 2023.

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић примио је данас министра народне власти за спољне послове Боливарске Републике Венецуеле Ивана Хила Пинта, који борави у званичној посети Београду.

Дачић je на заједничкој конференцији за новинаре, након разговора са Пинтом, рекао да су Венецуела и Србија две изузетно блиске земље, са традиционалним пријатељским односима дугим 140 година, које су успеле да у тешким временима за обе земље, упркос тешким притисцима, сачувају пријатељство.

Током разговора у Министарству спољних послова, који је истовремено третиран као Други састанак Механизма политичких консултација Србија – Венецуела, размотрене су бројне могућности за даље унапређење билатералне сарадње.

Изражена је обострана спремност за јачање политичког дијалога и економских веза, као и сарадње у областима пољопривреде, туризма, образовања, омладине, спорта и културе.

Дачић је изразио огромну захвалност Венецуели за њену позицију у односу на наш највећи проблем, а то је питање нашег територијалног интегритета и суверенитета, додавши да та земља, са којом немамо отворених питања, у Србији има искреног пријатеља.

У жељи да што више олакшамо сарадњу, донета је одлука о отварању амбасаде Србије у Венецуели, с обзиром на то да та земља већ годинама има амбасаду у Србији, пренео је први потпредседник Владе.

Он се затим осврнуо и на своју недавну одлуку да се, сходно закону, опозову амбасадори чији је четворогодишњи мандат истекао, те најавио да ће нови амбасадори бити постављени у наредним недељама, укључујући и амбасадора у Венецуели.

Хил Пинто је рекао да његову земљу са Србијом везује неколико тема – на првом месту питање принципа међународног права, принцип поштовања Повеље УН, додавши да ће Венецуела увек бити верна принципу подршке суверености и поштовања територијалног интегритета земаља, што су вредности које дели са Србијом, с којом се у последњих десет година труди да развије односе у све комплекснијем свету данашњице, у све изазовнијој геополитичкој ситуацији.

Он је подсетио и на то да је у Београду 1961. године основан Покрет несврстаних земаља, коме се Венецуела накнадно прикључила, што чини још један форум за сарадњу наше две земље.

Дачић и Хил Пинто су данас потписали Споразум између Владе Републике Србије и Владе Боливарске Републике Венецуеле о укидању виза за носиоце обичних пасоша, што је заједнички оцењено као први у низу корака усмерених ка јачању, пре свега, економске сарадње.

Према речима Дачића, покренута је процедура братимљења Београда и Каракаса.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Крос РТС-а један од стожера окупљања деце из дијаспоре

Следећа вест

Биће реконструисан кров Дома културе „Стеван Мокрањац“ у Неготину

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *