Србија има огромне потенцијале за даљи развој рударског сектора

Нема коментара Дели:

Рудник, 6. август 2023.

Министар унутрашње и спољне трговине у Влади Републике Србије Томислав Момировић изјавио је данас да су успешној реиндустријализацији Србије огроман допринос пружили наши рудари и цела рударска индустрија, у коју је у последњих десет година инвестирано више од 4,3 милијарде евра, углавном страних инвестиција.

Момировић је након посете и одржаног састанка са менаџментом компаније „Рудник“ на Руднику поручио да ће се зато радити на даљем развоју ове гране привреде.

Министар је истакао да у последњих неколико година овај сектор бележи константан раст, што је утицало и на раст учешћа рударског сектора у БДП-у Републике Србије, који је на крају 2022. године достигао ниво од 2,4 одсто.

Према његовим речима, у овај сектор у последњих десет година инвестирано је више од 4,3 милијарде евра, углавном страних инвестиција, док је у област геолошког истраживања инвестирано преко 700 милиона евра, док је раст сектора рударства у 2022. години, у односу на 2021. годину, 22,6 одсто.

Посебно сам срећан због чињенице да су плате у овом сектору много веће у односу на пре десет и петнаест година, али морамо да наставимо са побољшањем услова рада како бисмо допринели расту животног стандарда, али и даљем привредном развоју, поручио је Момировић.

Он је нагласио да Србија има огромне потенцијале за даљи развој рударског сектора, а пре свега када је реч о сировинама које се користе у делу производње компоненти за електро и аутомобилску индустрију.

Момировић је данас, заједно са председником општине Горњи Милановац Дејаном Ковачевићем, присуствовао централној прослави Дана рудара Србије која је одржана у Дому културе „Војислав Илић“ на Руднику, у организацији предузећа „Рудник доо“, а у сарадњи са Самосталним Синдикатом металаца Србије.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

У Јагодини отворен спортски камп за младе из дијаспоре и региона

Следећа вест

Делегација Министарства одбране на обележавању славе Светих мученика пребиловачких

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *