Србија има значајан потенцијал да постане регионални лидер у текстилној индустрији

Нема коментара Дели:

Рашка, 13. јул 2023.

Mинистар унутрашње и спољне трговине у Влади Републике Србије Томислав Момировић подсетио је данас на то да Србија има богату традицију у текстилној индустрији, изразивши уверење у то да наша земља има велики потенцијал да постане регионални лидер у тој грани привреде.

Момировић је, након обиласка текстилне фабрике компаније „Luss Textile” у Рашки, истакао да текстилна индустрија може и мора да буде снажан мотор даљег привредног развоја Србије и региона, с обзиром на растућу глобалну потражњу за текстилним производима.

Министар је навео да у Србији данас у 1.600 привредних друштава које послују у текстилној индустрији ради приближно 60.000 људи, додавши да се тај сектор налази у фази опоравка, будући да је  вредност текстилне робе коју је Србија извезла на светско тржиште у прошлој години износила преко милијарду евра.

Према његовим речима, успешно пословање домаће породичне компаније „Luss Textile” одличан је показатељ за то да наша земља наставља да се развија и прилагођава модерним захтевима тржишта.

Он је указао на то да су Србији потребне управо овакве породичне компаније, које директно доприносе повећању животног стандарда, али и смањењу незапослености и сиве економије, и додао да ће Влада учинити све да подржи њихов развој.

Наставићемо да преговарамо са нашим пријатељима у свету, али и у региону, како бисмо отворили нова тржишта за домаће компаније и пласман њихових производа, нагласио је Момировић.

Он је рекао да ће изградњом нове фабрике у Крушевцу, заједно са већ постојећим фабрикама у Рашки и Власотинцу, та компанија постати највећи домаћи и регионални произвођач, са више од 1.000 запослених и производњом од око милион одевних предмета годишње.

Министар је исказао захвалност генералном директору компаније Сави Митровићу на гостопримству, као и амбасадору Италије у Србији Луки Горију на подршци коју пружа у јачању економских веза између две земље.

У прошлој години обим робне размене између Србије и Италије је достигао рекордних 4,6 милијарди евра, указао је Момировић и напоменуо да је Италија један од најзначајнијих трговинских партнера Србије, указавши и на то да ова посета додатно оснажује везе између наших привредних сектора.

Кроз дијалог и сарадњу, отварамо нове могућности за унапређење трговине, инвестиционе сарадње и пословних односа између Италије и Србије, закључио је он.

Обиласку текстилне фабрике компаније „Luss Textile” у Рашки присуствовао је и председник те општине Немања Поповић.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Од септембра интегрисана наплата путарине између Србије и Хрватске

Следећа вест

Паушалне оцене рада конкурсних комисија и Министарства културе

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *