Србија једина у региону има два центра за бесплатну обуку грађана у области ИКТ

Нема коментара Дели:

Ниш, 12. јул 2023.

Министарство државне управе и локалне самоуправе Владе Републике Србије саопштило је да је данас у Нишу отворен још један Српско-корејски информатичко-приступни (СКИП) центар, чиме је Србија постала једина земља у региону која има два оваква центра за бесплатну обуку грађана у области информационо-комуникационих технологија.

Поменути центар отворен је уз финансијску подршку Националне агенције за информационо друштво Републике Кореје и представља својеврсно признање те земље за резултате Србије остварене у домену ИТ индустрије и дигитализације јавне управе.

Отварање овог центра је и додатни показатељ успешне сарадње Србије и Републике Кореје, а његово функционисање допринеће подизању нивоа електронских услуга у граду Нишу, али и читавом Нишавском округу.

Државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе Чедомир Ракић истакао је да је нарочито важно то што ће овај центар омогућити да грађани у овом делу Србије буду додатно оснажени да користе сервисе електронске управе, као и да добију квалитетније и брже услуге.

У складу са опредељењем Владе Србије да модернизује јавну управу, фокусирали смо се на стратешко планирање развоја електронске управе и њених сервиса, јачање правног оквира и оснаживање капацитета, рекао је он.

Према његовим речима, Влада истовремено континуирано подржава и подстиче градске и општинске управе да пружају боље и квалитетније услуге грађанима и привреди, односно свакодневно ради на томе да јавна управа прерасте у сервис посвећен потребама грађана.

Амбасадор Републике Кореје у Србији Ђеунг Ли нагласио је да је СКИП центар репрезентативни пројекат сарадње Кореје и Србије у сектору ИКТ, који за циљ има побољшање квалитета живота грађана кроз омогућавање бољег приступа информацијама.

Он је оценио да отварање другог оваквог центра у Србији указује на блиске односе између две земље, при чему је изразио наду да ће његово функционисање допринети унапређењу вештина грађана у коришћењу нових технологија, као и дигитализацији друштва, што је и промовисано као примарни задатак Владе Србије.

Потпредседник Националне агенције за информационо друштво Републике Кореје Ђехо Ли указао је на то да је нишки СКИП центар опремљен опремом последње генерације, која, између осталог, подразумева едукативне дронове за експериментално учење и посебне помоћне уређаје за особе са инвалидитетом.

Он је изразио уверење да ће Ниш, који је одувек био на раскршћу трговачких путева и цивилизација, постати и седиште иновација у дигиталном свету и да ће овај центар помоћи у превазилажењу дигиталног јаза и одговорити на потребе маргинализованих социјалних група.

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски истакла је да је, у светлу реформе јавне управе и њених циљева и повећања ефикасности  јавних услуга, Ниш препознат као најбоље место за успостављање другог оваквог центра у Србији, у ком ће се превасходно радити на дигиталном описмењавању грађана.

Она је рекла да ће полазници обука у овом тренинг центру имати прилику да савладају коришћење дигиталних алата у свакодневном животу, али и да учествују у напредним курсевима, уз напомену да је опрема прилагођена слепим, слабовидим и особама са слушним проблемима.

Први овакав центар, који ради у оквиру Министарства државне управе и локалне самоуправе, отворен је у Београду крајем 2017. године и у њему је, за непуних шест година рада, спроведено приближно 4.000 бесплатних обука и обучено близу 80.000 грађана.

СКИП центар у Београду добио је 2021. године Златну плакету као најуспешнији центар овог типа на свету, од укупно 55 који функционишу захваљујући подршци Републике Кореје.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Обележена 147-годишњица Јаворског рата и Калипољске битке

Следећа вест

Отворена изложба „Супстрати” у Културном центру Србије у Паризу

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *