Србија напредује на путу ка економији са нултом емисијом угљен-диоксида

Нема коментара Дели:

Београд, 24. март 2023.
Министарка рударства и енергетике у Влади Републике Србије Дубравка Ђедовић разговарала је данас са директором Секретаријата Енергетске заједнице Артуром Лорковским о изради Интегрисаног националног енергетског и климатског плана Републике Србије, реформама у енергетском сектору и унапређењу законодавног оквира у области енергетике.

Ђедовић је рекла да је поменути интегрисани план кључни документ којим ће бити одређени динамика и кораци у процесу енергетске транзиције и који ће ускладити циљеве у области обновљивих извора енергије (ОИЕ), повећања енергетске ефикасности и смањења емисије гасова са ефектом стаклене баште.

Она је навела да је циљ да се кроз јавну расправу и консултације са Енергетском заједницом добије што квалитетнији документ, додавши да се очекује да ускоро буду усвојене и измене и допуне Закона о коришћењу ОЕИ, које ће створити услове за спровођење аукција за производњу електричне енергије из обновљивих извора.

Према њеним речима, те измене омогућиће да се повећавају капацитети из ОИЕ, као и да се истовремено обезбеди поуздан рад електроенергетског система, што је кључно за одрживост енергетске транзиције.

На састанку је било речи и о планираним активностима у вези са преношењем европских директива у домаће законодавство, даљим корацима у реформисању енергетских предузећа и примени прописа у вези са функционисањем тржишта природног гаса и електричне енергије.

Лорковски је рекао да Србија напредује на путу ка економији са нултом емисијом угљен-диоксида, при чему је изразио задовољство због тога што су израђене измене и допуне Закона о коришћењу ОИЕ које отварају пут за прве аукције и подстичу коришћење обновљивих извора енергије.

Секретаријат поздравља и скору финализацију нацрта интегрисаног националног плана за енергетику и климу и отворен је за пружање помоћи Србији у осмишљавању и примени тог плана, истакао је он.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Развој економске сарадње Србије и Мађарске изузетно динамичан

Следећа вест

За инфраструктуру у девет локалних самоуправа 1,4 милијарде динара

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *