Србија не извози оружје ни једној од страна у сукобу у Украјини

Нема коментара Дели:

Београд, 12. април 2023.
Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић демантовао је данас наводе о наводном извозу наоружања и војне опреме у Украјину, које је објавила британска агенција “Ројтерс”, а пренели поједини домаћи медији.

Дачић је тим поводом изјавио да Република Србија, поштујући унутрашње и међународне правне акте, не извози наоружање и војну опрему ни у једну државу уколико би тиме омогућила избијање или наставак оружаних сукоба, угрозила очување регионалног мира и безбедности или угрозила своје одбрамбене интересе.

Он је нагласио да се Србија придржава своје политике војне неутралности и спроводи Закључке Савета за националну безбедност из фебруара прошле године.

Шеф српске дипломатије је још једном поручио да од почетка рата у Украјини из Србије није извезено оружје ни једној од страна у сукобу.

Дачић је указао на то да се дозволе за извоз наоружања и војне опреме Србије издају искључиво купцима са сертификатом крајњег корисника, у којем, између осталог, стоји клаузула да крајњи корисник не може реекспортовати НВО без сагласности надлежних институција Републике Србије.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

У мају потписивање уговора о надзору над пројектом изградње метроа

Следећа вест

Значајно унапређена свеукупна сарадња Србије и Египта

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *