Србија отворена за нова улагања турских компанија

Нема коментара Дели:

Београд, 7. септембар 2022.
Председник Републике Србије Александар Вучић поручио је данас на Српско-турском бизнис форуму да су турски привредници добродошли у Србију и да могу увек да рачунају на помоћ наше државе, оценивши да постоји велики потенцијал за сарадњу у сектору одбране и наменске индустрије.

Вучић је подвукао да је потребно посветити се стратешким стварима које могу да донесу бољитак за обе стране и у складу са тим упутио молбу српским и турским компанијама и из приватног, а не само државног сектора, да покушају да пронађу заједнички именитељ за сарадњу.

У турским фирмама у Србији запослено је приближно 10.000 људи, напоменуо је он и исказао захвалност на томе што се отварају фабрике у различитим деловима Србије – од Врања, Лесковца и Лебана, до Крупња, Малог Зворника, Шапца и Лознице.

Зато је важно да наставимо да привлачимо турске инвеститоре, а то можемо једино ако имамо више људи који долазе из Турске, указао је председник и додао да ће зато данас потписани споразум за путовање између две земље само уз личне карте томе доста допринети јер ће бити успостављено још веће поверење.

Најважније је да Турци могу увек да рачунају на српску државу и наши на турску. Када успоставимо такво поверење, можемо да обезбедимо добар посао за наше државе и већи профит. Увезали смо и политику и очување мира и стабилности, предочио je Вучић.

Према његовим речима, када две земље заједно граде путеве и мостове, ту се не ради само о инфраструктурним објектима, већ и о повезивању између срца и душа људи, као и о миру и будућности за нашу децу.

Вучић је пренео захвалност Ердогану због поштовања које показује према Србији, и уједно изразио очекивање да ће инвеститори из те земље још више долазити у Србију и откривати нове прилике, баш као што и ми проналазимо у Турској нове лепоте и нове шансе за унапређење сарадње.

Србија отворена за нова улагања турских компанија
Аутор: Танјуг
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган нагласио је да је јака економија потребна за просперитет и стабилност, и указао на то да са обе стране постоји воља да се побољшају билатерални економски односи.

Он је истакао да је Србија кључна земља за мир и стабилност на Западном Балкану, и поручио да ће се заједно радити на томе да се осигура економски напредак у региону.

Ердоган је оценио да су економско-трговински односи мотор који покреће наше свеобухватне односе, и изразио наду да ће Бизнис форум Србија– Турска донети нове шансе и прилике за сарадњу.

Он је подсетио на то да је трговинска размена између две земље у 2021. години износила две милијарде долара, а да је у првих осам месеци 2022. године постигнута размена у износу већем од 1,5 милијарди долара.

У Србији постоје велике инвестиције турских компанија које стварају радна места и то се експоненцијално развија на свакодневном нивоу, предочио је он и додао да су до сада турски инвеститори уложили 400 милиона долара у Србију, као и да тренутно у Србији послује 3.300 турских компанија, од којих је 21 фабрика.

Ердоган је захвалио председнику Вучићу на томе што је увек подржавао турске комапније и помагао да се реше проблеми са којима су се суочавале.

Изражавајући наду да ће се тако наставити и у будућности, председник Турске је поручио да ће та земља наставити да доприноси развојним иницијативама Србије.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Успешно учешће турских компанија у великим инфраструктурним пројектима

Следећа вест

Потписан низ споразума о сарадњи Србије и Турске

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *