Србија поклонила додатне количине вакцина Северној Македонији

Нема коментара Дели:

Србија је данас поклонила Северној Македонији нове количине вакцине против корона вируса. 

Министар здравља Србије Златибор Лончар предао је 3.510 доза Фајзерове вакцине на граничном прелазу Табановце, где га је дочекао његов македонски колега Венко Филипче.

Лончар је рекао да се тако спроводи договор између председника Србије Александра Вучића и премијера Северне Македоније Зорана Заева.

Подсетио је да је на истом месту, на граничном прелазу Табановце, Вучић 14. фебруара Северној Македонији уручио 4.680 Фајзерових вакцина против корона вируса.

„Један део је стигао када смо били на истом месту. Данас испуњавамо оно што смо обећали, довезли смо 3.510 доза вакцина за грађане Северне Македоније што је укупно 8.190 доза”, рекао је Лончар новинарима.

Изразио је задовољство што је Србија била у прилици да помогне комшијама и пријатељима.

Каже да га је министар здравља Северне Македоније Венко Филипче обавестио да је почела вакцинација у Северној Македонији и да ће се тај процес наставити.

„Желимо да и ви будете безбедни, да се ваши грађани што мање разбољевају. Када ви имате бољу ситуацију, имаћемо је сви ми у региону. Гледаћемо да и даље помажемо. Ово је поздрав од грађана Србије и председника Вучића за све наше пријатеље и комшије у Северној Македонији”, рекао је Лончар.

Грађанима Северне Македоније је, на основу искуства са вакцинацијом у Србији, поручио да нема опуштања после примања прве дозе вакцине.

„Нека вакцина да брже антитела, нека да спорије, али нема никаквог опуштања. Морате да водите рачуна, јер се и нама дешавало да људи приме прву дозу и скину маску, и онда имамо један број људи који се заразе после прве дозе, јер нема довољног броја антитела”, рекао је Лончар.

Испричао је да се у Србији строго води рачуна и да се прате нежељена дејства, од којих су до сада забележена бол на месту убода и у руци, евентуално мало повишена температура или малаксалост што се, каже, дешава и са осталим вакцинама.

Навео је да до сада није забележена нека озбиљнија реакција на вакцину, али да се ситуација и даље прати.

Каже да је сада најбитније да набавимо што више вакцина и да се вакцинише што више људи.

„Наша Агенција за лекове је урадила анализе и све су вакцине безбедне. Разлика је само у томе да ли нека брже или спорије ствара антитела. Сад не можете да утврдити да ли та што је направила брже антитела да ли ће брже и да се смање, за то је потребно време”, рекао је Лончар.

Филипче је захвалио је Србији на донацији и рекао да је она чин солидарности.

Навео је да у Северној Македонији почео процес имунизације здравствених радника за који каже да се за сада одвија одлично и да се дневно вакцинише од 250 до 300 здравствених радника.

„Ова количина вакцина ће бити довољна да се вакцинишу сви здравствени радници у земљи који су приоритет и који од почетка кризе раде са пацијентима оболелим од ковида”, рекао је Филипче, преноси Танјуг.

Навео је и да Северна Македонија преговара свакодневно са представништвом Фајзера и да очекује договор.

Филипче каже да су у комуникацији и у вези са набавком кинеске вакцине и да очекује да ће ускоро бити познато када ће оне стићи у Северну Македонију.

Очекује и између 20.000 и 30.000 доза вакцине компаније АстраЗенка почетком марта, као и договор о набавци 100.000 руске „Спутњик В” вакцине.

Извор: http://srbi.org.mk/srbija-poklonila-dodatne-kolicine-vakcina-severnoj-makedonij

Претходна вест

Петковић позвао грађане КиМ да се вакцинишу

Следећа вест

Добра привредна и трговинска сарадња Србије са Северном Македонијом

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *