Србија поносна на своје ватрогасце-спасиоце

Нема коментара Дели:

Ниш, 5. август 2023.

Министар унутрашњих послова у Влади Републике Србије Братислав Гашић дочекао је данас испред Градске куће у Нишу ватрогасце-спасиоце Министарства унутрашњих послова који су протеклих дана у Грчкој, храбро и пожртвовано, помагали грчком народу савладавајући ватрену стихију која је угрожавала велики део те земље.

Гашић је ватрогасцима херојима, који су у изузетно тешким теренским условима и на екстремно високим температурама гасили велике пожаре штитећи угрожено становништво на подручју грчког града Волос, рекао да су својом храброшћу и способношћу још једном потврдили спремност наше земље да помогне и пружи подршку свима којима је потребна.

Одмах након договора председника Вучића и грчког премијера Мицотакиса и тренутка када сам вам издао налог да кренете пут Грчке, ви сте били спремни и безусловно сте се ставили на располагање нашим грчким пријатељима. Дали сте све од себе, спасили више десетина домова људима који су страховали да ће њихова кућа бити следећа захваћена неумољивом ватром, поручио је министар.

Он је нагласио да је цела Србија поносна на храброст, хуманост, солидарност и пријатељство које су српски ватрогасци исказали у спасилачкој мисији у Грчкој.

Таква јесте наша Србија, наш народ и припадници Министарства унутрашњих послова, изјавио је Гашић и најавио да ће Министарство наставити да улаже у додатну опрему припадника Сектора за ванредне ситуације и у њихове обуке за ангажовање у специјалистичким тимовима у свим ванредним ситуацијама.

Министар је подсетио на то да су они од почетка ове године били ангажовани у 16.656 ванредних догађаја, из којих је спасено 1.097 људи.

Вођа Ватрогасно-спасилачког тима Давор Видовић истакао је да је најважнији циљ тима био заштита живота грчких грађана.

Ватрогасно-спасилачки тим од 36 ватрогасаца-спасилаца и два члана медицинског особља, са 14 возила, од 25. јула до јуче, заједно са грчким колегама ватрогасцима, давао је све од себе да испуни задатке који су пред њега постављени, а наш најважнији циљ је био да заштитимо животе и имовину грчких грађана на територији где смо дејствовали, указао је Видовић нагласио да су посебно поносни на то што су успели да зауставе пожар и одбране насеље Неа Анхиалос.

Заједно са грчким колегама, добровољцима и мештанима поставили смо јаку одбрану против изузетно опасног пожара који се ширио ка овом насељу и том приликом успели смо да спасемо најмање 40 кућа у Неа Анхиалосу и зауставимо пожар, на чему су нам мештани и грчке колеге неизмерно захвални, навео је вођа Ватрогасно-спасилачког тима.

Он је исказао захвалност грчким спасилачким службама на изузетној сарадњи, као и свим колегама у Србији који су нашем тиму пружали логистичку и моралну подршку.

Србија је у Грчку, са којом негује пријатељске билатералне односе, претходних година упућивала своје ватрогасно-спасилачке тимове у акције пружања помоћи овој земљи у гашењу пожара.

Са грчким колегама наши ватрогасци борили су се против великих пожара 2007. године на Пелопонезу, 2012. године у непосредној близини манастира Хиландар, као и у августу 2021. године на острву Евија.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

На прелазу Мердаре ухапшен још један Србин

Следећа вест

Ухапшен још један српски повратник из Истока

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *