Србија поуздан и одговоран сарадник ЕУ у управљању миграцијама

Нема коментара Дели:

Србија поуздан и одговоран сарадник ЕУ у управљању миграцијама
Београд, 16. март 2023.
Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић састала се данас са комесарком ЕУ за миграције и унутрашње послове Илвом Јохансон.

Саговорнице су се на састанку сагласиле да се Србија показала као поуздан и одговоран сарадник Уније у управљању миграцијама.

У том смислу, као посебно важно је истакнуто данашње потписивање Споразума о приступању Србије Европској мрежи за миграције.

Брнабић је, оценивши сарадњу са Европском агенцијом за граничну и обалску стражу (ФРОНТЕКС) као врло добру, уједно захвалила ЕУ на значајној финансијској помоћи за потребе управљања миграцијама и повећања институционалних капацитета за решавање питања миграција и азила.

Премијерка је, по питању ирегуларних миграција у Србији, истакла да је важно што су партнери из ЕУ препознали значајне напоре наше земље у управљању миграторним токовима, те да ће Србија и у наредном периоду са посебном пажњом пратити индикаторе миграторних притисака и у тесној сарадњи са европским партнерима на њих одговарати.

Јохансон је истакла да је Србија у претходном периоду направила велики помак у усаглашавању са визном политиком Европске уније, додавши да је захваљујући тим мерама дошло да видљивог смањења миграторног притиска у ЕУ.

Комесарка ЕУ за миграције и унутрашње послове је нагласила да је од кључне важности заједничка сарадња у борби против организованог криминала и кријумчарења људи на границама.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Одговорном и храбром политиком Србија гради другачију будућност на Космету

Следећа вест

Наставак даљег усаглашавања Србије са визном политиком ЕУ

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *