Србија тражи поштовање међународног права

Нема коментара Дели:

Београд, 15. децембар 2022.
Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је Влада Србије донела одлуку да се, у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН, Кфору упути захтев Београда за повратак српске војске и полиције на Косово и Метохију, и то од неколико стотина до 1.000 припадника.

Вучић је у изјави за Радио-телевизију Србије (РТС) рекао да је одлучено да вечерас у електронској форми, а сутра ујутру на административном прелазу начелник Генералштаба уручи команданту Кфора наш захтев да се, у складу са Резолуцијом 1244, одређени број војног и полицијског особља врати на територију Космета.

Одлука је донета једногласно и само тражимо поштовање међународног права и ништа више од тога, истакао је председник Републике.

То би у овом тренутку било важно због заштите српског становништва и контроле административних прелаза, нарочито на Јарињу и Брњаку, што би драматично смањило тензије. То би била добра одлука, али смо готово сигурни да то неће бити прихваћено на основу свега што смо чули, рекао је он.

Вучић је истакао да је Влада, на његову иницијативу, по први пут усвојила овакав захтев, и подсетио на то да 2003. године није донет овакав захтев, као што се наводи, већ је тадашњи премијер Зоран Ђинђић упутио писмо СБ УН, али не директно и без формалног захтева.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Обијене куће и црква Светог Николе у Богошевцу код Призрена

Следећа вест

Приштина свакодневно изазива нове инциденте и нову кризу

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *