Србија захвална Кипру на доследној подршци по питању Космета

Нема коментара Дели:

Београд, 14. април 2022.
Директор Kанцеларије за Kосово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић разговарао је данас са амбасадором Републике Кипар у Србији Димитриосом Теoфилактуом, којег је упознао са положајем српског народа у нашој јужној покрајини и процесом наставка дијалога Београда и Приштине.

Петковић је подсетио на то да је српски народ на Космету изложен свакодневним нападима и притисцима и да о томе најречитије говори цифра од 169 напада на Србе, њихову имовину, цркве и манастире, који су се догодили од почетка прошле године.

Недавном одлуком Приштине да забрани спровођење референдума, а одмах затим и избора Србије на територији покрајине, отишло се корак даље и на најгрубљи могући начин поништена су основна грађанска, политичка и демократска права Срба на Косову и Метохији, подвукао је он.

Директор Канцеларије је, када је реч о дијалогу Београда и Приштине, указао на то да је Београд до сада показивао сталну конструктивност у разговорима са Приштином јер је спровео све обавезе проистекле из бриселског дијалога.

Са друге стране, како је напоменуо, 19. априла се навршава пуних девет година како Приштина не жели да спроведе у дело кључни споразум о формирању Заједнице српских општина, што у великој мери умањује шансе за напредак у наставку процеса нормализације односа.

Према његовим речима, Београд остаје доследно опредељен за то да сва отворена питања решава разговором, али уз инсистирање на имплементацији свих до сада постигнутих споразума, који се односе на правосуђе, енергетику, нестала лица, поштовање слободе кретања и посете званичника покрајини и пре свега на формирање ЗСО.

Само тако би дијалог могао бити настављен у добром смеру, навео је Петковић и уједно исказао захвалност Кипру на доследној подршци коју пружа политици Србије по питању Косова и Метохије, што је додатна потврда искреног и чврстог пријатељства наше две земље.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Петковић честитао Ускрс по грегоријанском календару

Следећа вест

Приштина одбија да спроведе договор о формирању ЗСО

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *