Србија заслужује напредак у европским интеграцијама

Нема коментара Дели:

Београд/Беч, 22. март 2023.
Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас у Бечу да су европске интеграције стратешко опредељење Србије, и поручио да наша земља заслужује напредак на европском путу и отварање кластера.

Дачић је, на заједничкој конференцији за новинаре са савезним министром за европске и међународне послове Аустрије Александером Шаленбергом, оценио да је по ономе што је Србија урадила у примени споразума и договора о косовском питању, али и других, попут укидања виза за неке земље у циљу смањења илегалних миграната, требало одавно да буде чланица ЕУ.

Он је нагласио да је предуслов за било какву даљу имплементацију европског предлога за нормализацију односа Београда и Приштине формирање ЗСО.

Шеф српске дипломатије је поручио да Србија очекује да се Заједница српских општина формира, али је изразио бојазан да Приштина неће реализовати преузете обавезе, будући да је Бриселски споразум, у којем је стајала обавеза формирања ЗСО, потписан још пре 10 година, али да то до данас није спроведено.

Србија је, како је предочио, сагласна да имплементира европски предлог до црвених линија које су јасно речене, а то је да нема признавања независности такозваног Косова и пријема у УН.

Дачић је нагласио да очекује да ће ЕУ умети да цени конструктивност Србије и да ће отворити нова поглавља у преговорима.

Наша земља без преседана поштује принципе међународног права, односно територијални интегритет и суверенитет сваке државе, тако и Украјине, предочио је он, али и додао да Србија не уводи санкције Русији због својих интереса који су, између осталог, и заштита суверенитета и територијалног интегритета.

Шаленберг је оценио да је договор између Београда и Приштине који је постигнут у Охриду веома важан и да Аустрија пружа пуну подршку Србији и Западном Балкану у процесу евроинтеграција.

Он је рекао да је њиме за читав регион стигао позитиван сигнал о нормализацији односа и изразио наду да ће доћи до брзе и потпуне реализације договора и формирања ЗСО.

Истовремено, министар је оценио да Србија и Аустрија имају традиционално добре односе, при чему је посебан напредак постигнут у сарадњи по питању нелегалних миграната, будући да је Србија увела визе земљама попут Туниса, Индије и још неких са којима је имала безвизни режим, чиме је смањен прилив миграната из тих земаља у земље ЕУ.

У Бечу живи 120.000 Срба, те је то четврти „српски град“ према броју становника, указао је он и уједно се осврнуо на билатералну привредну сарадњу, наводећи да више стотина аустријских привредних субјеката послује у Србији и запошљава више од 22.000 радника.

Шаленберг и Дачић су најавили да ће две земље следеће године заједнички обележити век и по билатералних односа, који су успостављени 1874. године.

Пре састанка са Шаленбергом, Дачић је разговарао са председником Парламента Аустрије Волфгангом Соботком, као и са генералном секретарком ОЕБС-а Хелгом Шмид, чиме је завршена његова посета Бечу.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Србија чврсто опредељена да елиминише корупцију

Следећа вест

У новембру 49,2 одсто туриста више него у истом месецу 2021. године

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *