Србија земља са стабилном и одговорном економском политиком

Нема коментара Дели:

Београд, 28. јул 2023.

Потпредседник Владе Републике Србије и министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да је Србија земља са стабилним јавним финансијама и озбиљном и одговорном економском политиком, у чијем је фокусу подизање животног стандарда грађана.

Мали је, гостујући на Телевизији Информер, рекао да је Србија и у доба највеће кризе сачувала макроекономску стабилност и јавне финансије и показала да уме да побеђује, а то је највидљивије на пољу економије.

Потпредседник Владе је навео да се ништа неће мењати у политици која остварује резултате јер смо у годинама кризе показали снагу и оправданост политике која се води.

Према његовим речима, финансијске институције попут Светске банке, ЕБРД-а и ММФ-а су потврдиле да је Србија остварила изузетан успех свих ових година, а јачање имиџа у свету само је додатна потврда свега тога.

Мали је, као изузетан резултат, подвукао задржавање јавног дуга на ниском нивоу, истичући да смо са враћањем дуга по основу емитованих обвезница у прошли петак, у вредности 95 милијарди динара, спустили јавни дуг на свега 50,5 одсто удела у БДП-у, што је далеко ниже од нивоа Мастрихта и многих других развијенијих земаља.

Такође, како је додао, и резултати у републичком буџету су добри јер расту приходи од ПДВ-а, пореза на добит и пореза на доходак, при чему је планирани резултат буџета у првих шест месеци био минус од 95 милијарди динара, а остварили смо плус од 15 милијарди динара.

Укупно 110 милијарди динара је бољи резултат од очекиваног. Већи су нам ПДВ, порез на добит предузећа и порез на доходак, рекао је потпредседник Владе и додао да се раст нашег БДП-а наставља.

Мали је навео да је српска економија показала своју величину у периоду пандемије и након ње када је једнократним давањима из буџета помогла онима којима је то било најпотребније.

Према његовим речима, за лечење деце оболеле од ретких болести издваја се десетоструко више него пре десетак година, при чему су издвајања за те намене данас сто милиона евра.

Мали је, осврћући се на раст плата и пензија, указао на то да је циљ да се та примања одрже у реалним износима, у условима инфлације и додао да се у томе до сада успева.

Он је подсетио на то да ће од 1. октобра уследити ванредно повећање пензија од 5,5 процената, а да ће од 1. јануара оне расти најмање 14,5 одсто.

Потпредседник Владе је навео да ће просечна пензија са наведеним повећањима износити 390 евра и додао да је Влада на путу да оствари обећање дато програмом Србија 2025. да просечна пензија до краја те године буде 430 или 450 евра, а просечна плата 1.000 евра.

Мали је, издвојивши београдски метро као веома важну инвестицију, навео да се већ ради на Макишком пољу, а да су очекивања да ће до краја године или почетком наредне кренути да се буше прве четири станице – на Савском тргу, у Пожешкој улици, Сајму и још једна улица близу Макишког поља.

Он је нагласио да све иде по плану и да ће се паралелно са првом градити и друга траса метроа, изразивши очекивање да ће Београд до 2028. године имати прву линију метроа.

Потпредседник Владе је, говорећи о организацији специјализоване изложбе ЕКСПО 2027, рекао да смо успели да победимо у конкуренцији са САД, Тајландом, Аргентином и Шпанијом, те да ће Србија 2027. године бити центар света.

Мали је додао да се очекују представници више од 100 земаља, три милиона посетилаца и директан ефекат од преко милијарду евра.

Он је објаснио да ће на локацији у Сурчину, иза блока 45, бити изграђени нови део града – хотели, стамбени објекти и стадион, и додао да се са радовима почело, односно са насипањем терена, и да ће се прво градити комунална инфраструктура.

Таквим улагањем, отварате нове делове града, привлачите инвеститоре, развијате економију. То је једини одржив начин, поручио је потпредседник Владе.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Почела јавна расправа о допунама Законa о заштити лица са менталним сметњама

Следећа вест

Сарадња Србије и УАЕ на изузетно високом нивоу

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *