Србија значајан партнер ЕУ у области безбедности и одбране

Нема коментара Дели:

Београд/Брисел, 21. март 2023.
Потпредседник Владе Републике Србије и министар одбране Милош Вучевић учествује данас, на позив високог представника Европске уније за спољну политику и безбедност Жозепа Бореља, на првом „Шуман форуму” посвећеном партнерствима у области безбедности и одбране, који се одржава у Бриселу.

Вучевић се на маргинама овог скупа састао са генералним секретаром Европске службе за спољне послове (ЕЕАС) Стефаном Санином, истакавши да партнерство Србије и ЕУ у области безбедности и одбране траје већ више од једне деценије, као и да је оно у складу са националним спољнополитичким приоритетом, а то је чланство наше земље у Унији.

Он је поручио да је Србија опредељена за то да у сарадњи са другим државама и међународним организацијама доприноси јачању сопствене, регионалне и глобалне безбедности.

Према његовим речима, наша земља то и доказује учешћем у војним мисијама и операцијама ЕУ за управљање кризама, Концепту борбених група, сарадњом са Европском одбрамбеном агенцијом и учешћем у њиховим пројектима, као и помоћи другим органима власти у изградњи капацитета за учешће у цивилним мисијама ЕУ.

Потпредседник Владе је поновио да је стратешко опредељење Србије војна неутралност, која не представља препреку за сарадњу и остваривање добрих резултата са свим заинтересованим странама.

Он је нагласио да се стабилност у региону може постићи једино кроз дијалог и сарадњу и да стога Министарство одбране Србије непрестано ради на унапређењу и даљем развоју односа са свим државама и међународним организацијама.

Вучевић је подвукао да је присуство међународних снага на Косову и Метохији, у складу са Резолуцијом СБ УН 1244 и Војнотехничким споразумом, неопходно како би се одржао мир, а дијалог Београда и Приштине једини начин да се мирним и политичким средствима превазиђу несугласице.

Једнострани и неодговорни потези Приштине, како је упозорио, не само да наносе штету дијалогу, већ утичу на дестабилизацију целог региона.

Санино је, говорећи о европском путу Србије, оценио да је у последњем месецу видљив напредак и по питању дијалога и по питању националне позиције, нагласивши да Србија са Европском унијом има више прилика него препрека.

Он је предложио да се безбедносна партнерска сарадња прошири и на друге области, као што су сајбер безбедност и хибридне претње, објаснивши да безбедност данас мора да буде заснована на заједничкој перцепцији изазова и претњи у свету.

Према његовим речима, то би проширило и унапредило сарадњу у области безбедности како бисмо имали заокружен и комплетан приступ безбедности, јер није довољно само разговарати о учешћу у мировним операцијама и мисијама.

Вучевић се у разговору са министром одбране Бугарске Димитром Стојановим посебно осврнуо на заједничко бојно гађање припадника Ратног ваздухопловства и ПВО Војске Србије и Бугарске армије на полигону „Шабла” на обали Црног мора, као и на обуку припадника Оружаних снага Бугарске на симулатору авиона миГ-29 на аеродрому „Пуковник-пилот Миленко Павловић” у Београду.

Саговорници су оценили да је сарадња у области одбране добра, уз могућност њеног даљег унапређења у областима од заједничког интереса.

На састанку са министром одбране Републике Кипар Михалисом Јоргаласом, Вучевић је исказао захвалност на континуираној подршци те земље у очувању територијалног интегритета и суверенитета Србије, и нагласио да наша земља подржава изналажење свеобухватног решења кипарског питања, у складу с релевантним резолуцијама УН.

Он је додао и да ће припадници Министарства одбране и Војске Србије, ангажовани у мултинационалној операцији УН на Кипру (UNFICYP), настојати да и у наредном периоду својим професионализмом, преданошћу и залагањем оправдају указано поверење и да ће наставити да дају допринос испуњавању мандата наведене мисије.

Саговорници су се сагласили да је сарадња у области одбране добра и да је карактерише квалитативан напредак, имајући у виду ниво реализованих сусрета и разговора на високом нивоу, као и реализоване активности у домену војно-војне и војноекономске сарадње.

На састанку је истакнуто да су билатерални односи двеју земаља традиционално добри и пријатељски, неоптерећени отвореним питањима и засновани на међусобном уважавању и сарадњи.

Потпредседник Владе Србије разговарао је, такође, и са председавајућим Одбору за спољне послове Европског парламента Дејвидом Мекалистером о европском путу Србије, затим о јачању инфраструктурних капацитета наше земље, посебно железнице, као и о економском напретку Србије.

Такође, Вучевић је указао на то да је састанак са комесаром Европске уније за проширење и суседску политику Оливером Вархељијем круна свих данашњих састанака у Бриселу.

Он је рекао да је „Шуман форум“ био прилика да се чују размишљања о безбедносним изазовима и ризицима са којима се суочавају и Европа и свет, али да је било речи и о рату у Украјини.

Форум је био добра шанса да промовишемо српску позицију и ставове, навео је потпредседник Владе и изразио задовољство што је имао могућност да се састане са колегама из Бугарске, Кипра, Босне и Херцеговине и Црне Горе, као и са високим званичницима Европске

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Наставак стамбеног збрињавања српског народа на Космету

Следећа вест

Унапређење укупних економских односа са Италијом

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *