Српске јавне финансије оцењене као транспарентне

Нема коментара Дели:

Београд, 12. септембар 2022.
Министарство финансија Владе Републике Србије саопштило је да је у овогодишњем Извештају о фискалној транспарентности Стејт департмента наведено да је Србија на списку земаља чија је транспарентност у вођењу и управљању јавним финансијама оцењена позитивно, односно препознаје се као земља чији грађани знају како се троши јавни новац.

Државни секретаријат САД-а сваке године од 2008. године оцењује фискалну транспарентност земаља широм света, а као параметре за оцену ефикасности у јавном информисању о финансијским питањима земље узимају се доступност јавних буџетских докумената, њихова садржајност и поузданост, објављивање података о јавном дугу, транспарентност процеса доделе уговора и дозвола за експлоатацију природних богатстава.

Министар финансија Синиша Мали оценио је да је извештај резултат свих до сада спроведених реформи у јавним финансијама.

То су одличне вести и показују нам да успешно вођење јавних финансија не значи само добро управљање новцем грађана, већ тај процес мора бити и апсолутно транспарентан јер грађани морају знати на шта се троши њихов новац и учествовати у томе механизмима за то предвиђеним, рекао је Мали.

Како је наведено у извештају, готово половина посматраних земаља није испунила захтеване критеријуме, односно 69 земаља од укупно 141 у овим процесима је оцењена као недовољно транспарентна.

Према речима министра, ово није само један у низу финансијских извештаја без даљих ефеката, већ су ово и параметри на основу којих инвеститори бирају у које ће земље улагати.

Овакви извештају цртају инвестиционе мапе капиталу, а у 21. веку привући новац у своју земљу је најважнија борба. На добром смо путу и морамо одржати висок ниво директних страних инвестиција како бисмо што безболније пребродили године које стижу, истакао је Мали.

Он је закључио да су за Србију од изузетне важности овакве повратне информације којима се потврђује да у свету не остаје непримећен наш напор и истинска посвећеност реформама које приводимо крају, наводи се у саопштењу.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Србија неће одустати од борбе за Косово и Метохију

Следећа вест

Постићи договор о таблицама по истом принципу као за личне карте на КиМ

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *