Српски глас у сваком граду

Нема коментара Дели:

После прошлонедељних избора за Савете странаца у неколико градова покрајине Хесен коначно су почели да пристижу и резултати на основу којих је извесно да ће српска заједница у Ној Изенбургу, Офенбаху и Бад Хомбургу у наредних пет година имати своје представнике у овим институцијама.

За сада једино нема званичне потврде да ће неко од кандидата са Српске листе у Франкфурту бити у саставу Савета странаца метрополе на Мајни. Саша Вишњић, један од кандидата са листе, на основу броја гласова које су наши људи послали поштом очекује да ће у Савету бити бар двоје Срба, а потврду тога очекује наредне недеље.

Први резултати гласања стигли су из Ној Изенбурга, града недалеко од Франкфурта, где је Катарина Ђурић, као кандидат српске заједнице на Интернационалној листи, добила поверење бирача. Катарини је то други пут да ће бити у Савету странац, а пре свега је задовољна излазношћу на бирачка места.

– На овим изборима је изашло 2,5 % више бирача него на прошлим изборима за Савет Странаца. Иако број гласача који излазе на биралишта у Ној Изенбургу још не прелази 10 процената, тенденција је да се све више грађана са страним пасошима активира у политички живот Ној Изенбурга.

Она додаје да код странаца још не постоји навика да се излази на изборе.

– То желимо да променимо. Лично сам презадовољна јер сам поново ушла у Савет странаца и за мене је то велики успех. Добила сам 535 гласова и то је знатно више него прошли пут када сам први пут била изабрана за представника у овој институцији. Тада сам имала далеко мање искуства и моја предизборна активност није била као у време ових избора. Са стеченим искуством сам спремна да се ангажујем, првенствено на комуникацију са суграђанима пореклом из других земаља. Ту смо за њих за сва питања која треба да се решавају, а до сада нису имали могућности. Пре свега сам ту за нашу српску заједницу и наш клуб Србија из Ној Изенбурга у коме сам дугогодишњи члан и од којих сам добила огромну подршку – каже нам Катарина Ђурић.

Она додаје да јој посебно значи што је од наших људи на дан избора добијала фотографије испред гласачких места .

– На тај начин су показали да су изашли да гласају и то је нешто што нећу заборавити и настојаћу што боље да их представљам.

У Бад Хомбургу је бројање гласова трајало дуже него у Ној Изенбургу, а разлог нам је саопштио Миодраг Стојковић, који се кандидовао са прве позиције Интернационалне листе и потврдио мандат за још пет година у Савету странаца у овом граду.

– Поред избора за Савет странаца грађани Бад Хомбурга су бирали градоначелника и посланике у скупштини града, па је комисији требало знатно више времена да преброји све гласове. Са наше интернационалне листе на којој је било 16 кандидата, мандате је добило 13 са највише освојених гласова – каже нам Миодраг и додаје да ће у среду 31. марта имати први конститутивни састанак на коме ће бити изабран управни одбор.

Милорад – Мики Миленковић је у три мандата био једини српски представник у Савету странаца у Офенбаху.

– Од оснивања Представништва странаца у Офенбаху (1987. године) био сам у тој институцији, прво као гост на састанцима, а потом сам у Савету странаца претходних 15 година био званичан представник. На овим изборима сам се кандидовао као подршка младим генерацијама и они су били носиоци листе са пуним поверењем. Пресрећан сам што са наше Српске листе имамо два представника у Савету странаца и то су Анђелка Црногорац и Љиљана Марјански. То је велики успех за нас – истиче Миленковић.

Он сматра да Анђелка и Љиљана могу много да ураде ако поднесу адекватне предлоге.

– Ја бих им зато саветовао да од почетка стварају добре односе са другим представницима у Савету странаца. То је врло битно кад треба да се спроведе неки предлог који је важан за српску заједницу. Није било лако ни у моје време, а верујем да ће њих две успети великом упорношћу и залагањем да постигну много више. Већ сам им предложио да преузму неке обавезе у Савету које сам имао – каже нам Мики Миленковић.

Масовна подршка

– Презадовољан сам одзивом бирача којих је било готово дупло више него на изборима пре пет година. Захваљујем “Вестима”, породици Видаковић и генералном конзулу Србије Бранку Радовановићу на подршци Савету странаца у Бад Хомбургу и наравно гласачима српске заједнице који су до сада најмасовније изашли на изборе – каже Миодраг Стојковић.

Поносна на земљаке

У Франкфурту се још не знају коначни резултати за српску листу, а разлог је готово исти као и у Бад Хомбургу. Осим за савет странаца, гласало се за градски парламент. Милкица Ромић је као кандидат СПД била у трци за посланичко место и са нестрпљењем очекује резултате.

Извор текста и фотографије: www.vesti-online.com

Претходна вест

Алекс Ниновић осваја Аустралију

Следећа вест

Градоначелник донео поклон

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *