Српски народ жели само поштовање међународног права

Нема коментара Дели:

Београд, 10. септембар 2022.
Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас да га брине убрзавање преговора око Косова и Метохије, упозоривши на то да ће у наредном периоду бити много више активности, покушаја и притисака на Србију, када је реч о том питању.

Вучић је, у обраћању јавности после седнице Савета за националну безбедност, рекао да је ситуација са пререгистрацијом возила на Косову и Метохији и даље непромењена и да су само две особе до сада замениле таблице, што говори о томе да Приштина за ту намеру нема никакву подршку народа.

Према његовим речима, српски народ жели само поштовање међународног права, што је, како је додао, поручио и међународним представницима.

Људи на Космету знају шта све држава ради за њих, колико се труди да избегне сукоб, да се чува мир, рекао је Вучић и напоменуо да се трудимо да, у ситуацији када приштинске власти заустављају возила са лековима, пребацимо инјекције, вакцине, све друго, да обезбедимо довољна примања за људе који раде и у здравству, просвети, предузећима.

Наставићемо да пружамо ту и сваку врсту подршке, а у случају угрожености народа нећемо дозволити погром и прогон, поручио је председник.

Он је рекао да га брине убрзавање око Косова и Метохије после последњих промена на ратишту у Украјини.

Вучић је претходно пренео да је од изасланика председника Француске Емануела Макрона и немачког канцелара Олафа Шолца и специјалног изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака, добио нови предлог потпуно нове „арматуре разговора“ и преговора у Бриселу, који би требало да доведу до скорог коначног решавања свих неразјашњених питања у вези са Косовом и Метохијом.

На питање новинара да ли може детаљније да објасни шта то практично значи, председник је рекао да ће у наредном периоду бити много више активности, покушаја и притисака, када је реч о питању Косова и Метохије.

Он је, говорећи о најављеном Еуро прајду, нагласио да ће, после анализе безбедносне ситуације на седници Савета за националну безбедност у вези са тим, МУП у складу са Уставом и законима Србије донети одлуку 96 сати пре одржавања скупа на отвореном и да ће организатори имати право жалбе и могућност спора пред управним судом.

Он је изразио жаљење због целе ситуације и додао да држава неће да се игра са својим грађанима и измишља како се парада забрањује због мајмунских богиња.

Забринути смо за безбедност, јер имамо у виду тежину ситуације у којој се наша земља налази, не желимо да видимо било какве сукобе, јер би онда морали припадници реда да буду у већој мери присутни, што држава жели да избегне, објаснио је Вучић.

Према његовим речима, ти људи могу да се окупљају по разним скуповима и конференцијама, певањима и играњима, али о свему другом МУП ће их на време обавестити, и њих и грађане Србије.

Председник је, такође, најавио да ће држава изаћи са предлогом штедње електричне енергије којим жели да људе подстакне да штеде и зараде новац, а да ће додатни попусти важити од октобра.

Стимулације уштеда ће се радити у складу са потрошњом у месецима ове у односу на исти месец прошле године. Предлог ће бити да сви који смање потрошњу између пет и 20 одсто добију попуст од 10 одсто, рекао је он .

Такође, онима који смање потрошњу између 20 и 30 одсто, осим што ће за толико мање платити рачун, држава ће дати додатни попуст од 20 одсто и то ће кумулативно бити не мање од 43 одсто.

Ко буде имао смањење од 30 одсто, добиће попуст од 30 одсто на иначе толико умањену цену, објаснио је Вучић и додао да ће стимулације важити од октобра.

Председник је, такође, рекао да је стопа незапослености у нашој земљии 8,9 одсто што је, како је истакао, најнижа стопа у историји Србије.

У периоду од јануара до августа 2022. године, прилив страних директних инвестиција износио је две милијарде 666,3 милиона евра, при чему је забележен чак и мали раст у односу на рекордну 2021. годину када је било две милијарде 634 милиона, истакао је Вучић, додавши да су највећа улагања из Кине, Јапана, Немачке, Француске.

Српски народ жели само поштовање међународног права

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Младић ухапшен на Газиместану осуђен у Приштини на осам месеци затвора

Следећа вест

Мала и средња предузећа окосница српске привреде

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *