Српско искуство у буџетској контроли значајно за Црну Гору

Нема коментара Дели:

Београд, 3. август 2023.

Министарство финансија Владе Републике Србије саопштило је да је на данас одржаном састанку  помоћнице министра финансија Ане Тешић и главне буџетске инспекторке Црне Горе Јелене Перућице закључено да ће Србија и Црна Гора убудуће тесније сарађивати у области заштите финансијских интереса двеју земаља.

Тешић и Перућица су разговарале о могућностима развоја сарадње двеју земаља у овој области и начинима како да Црна Гора искористи искуство Србије у прављењу доброг финансијског законодавног оквира, инструмената контроле и дигитализације финансијских процеса који су важни за функционисање јавних финансија.

Србија је далеко одмакла у реформи система јавних финансија и наше искуство у томе је драгоцено за сваку земљу која то тек почиње, рекла је Тешић.

Она је истакла да ће окосница билатералне сарадње бити начин организације и функционисања буџетске инспекције, законодавни оквир и акта у складу са захтевима преговарачког Поглавља 32 – Финансијски надзор, као и размена искустава у овој области.

Делегација Црне Горе је оценила да ће искуство српских колега из Сектора за буџетску инспекцију Министарства финансија бити од великог значаја за операционализацију буџетске инспекције у Црној Гори.

Узевши у обзир то да је законодавни оквир у Републици Србији већ успостављен, да су подзаконски акти, правилници, методологија и стратегија усклађени, као и да је функционална сама организација буџетске инспекције, ову посету сматрамо изузетно корисном у погледу начина рада и поступања у конкретним случајевима пријава неправилности и превара, односно незаконитог трошења буџетских средстава, наводи се у допису којим је иницирана посета црногорске делегације.

Овим састанком делегација Директората за буџетску инспекцију и сузбијање неправилности и превара Црне Горе започела је дводневну посету Београду, наводи се у саопштењу.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

У Србији еутаназирано 19.740 заражених свиња

Следећа вест

Србија спремна за отварање Кластера 3 у преговорима са ЕУ

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *