Стање у инспекцијским службама изузетно тешко и сложено

Нема коментара Дели:

Стање у инспекцијским службама изузетно тешко и сложено
Београд, 17. март 2023.
Министар државне управе и локалне самоуправе у Влади Републике Србије Александар Мартиновић изјавио је данас да је на седници Координационе комисије за инспекцијски надзор констатовано да је стање у инспекцијским службама изузетно тешко и сложено, да је старосна структура неповољна, као и да је недовољан број инспектора.

Мартиновић је најавио да ће се због ове алармантне ситуације ускоро мењати Закон о инспекцијском надзору, те да је Влада Србије по том питању сагласна.

Без обзира на ове објективне проблеме, који нису од јуче, већ постоје годинама, верујем да ћемо изменама Закона о инспекцијском надзору решити бар један део, ако не и све проблеме, рекао је он.

Оно што је сигурно јесте да ове године морамо да начинимо неке помаке, нагласио је министар и додао да ће у радну групу која ће припремати измене бити укључен већи број људи како би законско решење било квалитетније.

Мартиновић је, подсетивши на то да је просечна старост инспектора у Србији 59 година и да ће ове године бити пензионисано више од 160 републичких инспектора, истакао да постоји и додатни проблем напуштања службе.

Према његовим речима, разлози за одлазак су различити, а најчешће су то изузетно тешки услови за рад и велики број непријатних ситуација на терену.

Министар је напоменуо да инспектори имају важну улогу у свим областима живота у којима делују, нарочито у сивој економији, али и здравству и пољопривреди.

На седници Координационе комисије за инспекцијски надзор разматрани су и усвојени годишњи извештаји о раду инспекција за 2022. годину, годишњи планови инспекцијског надзора републичких инспекција за 2023. годину и контролне листе.

Такође, донет је нови Пословник о раду ради ефикаснијег и економичнијег рада и формирана је Радна група за праћење, усклађивање и вршење инспекцијског надзора над непрофитним организацијама.

Седници Координационе комисије за инспекцијски надзор присуствовали су и начелници управних округа у Републици Србији.

Без активног учешћа свих начелника управних округа у Србији проблеми инспекција не могу бити решени. Од данас па надаље они ће имати важну улогу у раду Координационе комисије и појачаћемо везу Министарства државне управе и локалне самоуправе са њима, закључио је Мартиновић.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Удружењима особа са инвалидитетом додељено 270 милиона динара

Следећа вест

Регистровано 960 нових случајева заразе коронавирусом

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *