Суспендован директор Регионалног полицијског директората Север

Нема коментара Дели:

Београд, 3. новембар 2022.
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић саопштио је данас да је Полицијски инспекторат такозваног Косова донео одлуку да суспендује директора Регионалног полицијског директората Север Ненада Ђурића само зато што је стао у одбрану српског народа на северу покрајине.

Петковић на конференцији за новинаре у Палати Србија прецизирао да је разлог за Ђурићеву суспензију то што је јуче стао у одбрану и заштиту својих полицајаца, који су, заједно са градоначелницима четири општине на северу Космета, донели одлуку да не издају писане укоре возачима са КМ регистарским таблицама.

Он је навео да је о томе обавештен и специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак, којем је такође указано на то да је Куртијева идеја да погази све што је договорено у Бриселу.

Директор Канцеларије је рекао да нема ничег природнијег од одлуке коју је Ђурић донео да српски полицајци не пишу укоре, јер је тиме желео да сачува надлежности Регионалног директората на северу, али и поредак Бриселског споразума, посебно када је реч о полицији.

Поред тога, како је пренео, Ђурићу се ставља на терет и кривично дело саботаже и позива на отпор, јер је на конференцији за медије рекао да не жели да учествује у прогону српског народа на Космету, јер то није циљ постојања полиције на северу покрајине, како је и договорено тачком девет Бриселског споразума.

Према његовим речима, Курти нема право да смењује Ненада Ђурића, с обзиром на то да директора Регионалног политичког директората на северу поставља и бира српски народ на Космету, односно предлажу га четири градоначелника општина на северу покрајине.

Албанска полиција, како је нагласио, нема шта да тражи на северу покрајине, јер тамо постоји српска саобраћајна полиција која има своје надлежности и ради свој посао.

Према његовим речима, српски полицајци су тамо да чувају јавни ред и мир, а не да буду злоупотребљени од стране Приштине за политичке циљеве, међу којима је и тај да се пререгистрацијом доведе српски народ на Космету до просјачког штапа и истисне држава Србија, али и да се протера српски народ са вековних огњишта.

Он је позвао међународну заједницу да реагује на насилно понашње Куртија, нагласивши да нико са Запада, од оних који су подржали албанску независност, није реаговао када су јуче албанске патроле саобраћајне полиције дошле на север покрајине, где немају право да буду присутне.

Петковић је рекао да је у сталном контакту са народом и институцијама у покрајини и да ће и у наредним данима Србија наставити да доноси одлуке које су у интересу Срба на Космету.

Апсолутно је неприхватљиво да, када је Приштина крива, Европска унија и Брисел кажу да су одговорене обе стране – овде је директно одговоран Курти, указао је директор Канцеларије.

Курти је у дану када се потписују важни споразуми Берлинског процеса, када треба да обезбедимо још боље услове за слободу кретања, да идемо у правцу повезивања, да ствармо другачију атмосферу у региону, донео противправне и милитантне одлуке којима гази сваки договор, закључио је Петковић.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Срби ће на демократски и миран начин показати отпор једностраним одлукама Куртија

Следећа вест

Сарадња на правовременом решавању свих изазова на тржишту

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *