Суспендован извоз наоружања и војне опреме из Србије у наредних 30 дана

Нема коментара Дели:

Београд, 14. јул 2023.

Потпредседник Владе Републике Србије и министар одбране Милош Вучевић изјавио је данас да је Влада Србије, на предлог председника Републике и врховног команданта, усвојила закључак о суспензији извоза наоружања и војне опреме из наше наменске индустрије, односно групације Одбрамбена индустрије Србије у наредних 30 дана.

Вучевић је нагласио да приоритет добија Војска Србије и да ће све оно што јој је потребно бити испоручено од стране фабрика из одбрамбене индустрије.

Тиме ћемо додатно ојачати одбрамбене капацитете наше државе, односно Војске Србије, разумејући све околности које нас окружују и пратећи све оне чињенице које су релевантне по питању процене безбедности наше државе, истакао је он.

Према његовим речима, то не значи да држава призива рат, већ да процењује све безбедносне ризике и изазове, као и да прати све што се дешава и спрам тога се и поставља.

Наша процена је, како је нагласио, да у овом тренутку комерцијални послови не могу да имају приоритет у односу на питање безбедности наше државе и да оно што се производи у наменској индустрији мора, пре свега, да буде усмерено ка Војсци Србије у складу са њеним потребама.

Потпредседник Владе је указао на то да ће се након 30 дана проценити каква је ситуација и да ли ће се мораторијум на извоз наставити или ће се вратити у редовно пословање, које подразумева да наменска индустрија може да прави комерцијалне послове са трећим странама.

Вучевић је истакао и да су потпуно неистините тврдње из Белгије да је фирма из Валоније продала компоненте, технологију и опрему за производњу муниције компанији „Југоимпорт-СДПР” за фабрику у Узићима и да је одатле произведена муниција која је завршила у Русији.

Према његовим речима, по ко зна који пут је наша наменска индустрија изложена хибридним ратовима и сталним оптужбама.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Крос РТС-а један од стожера окупљања деце из дијаспоре

Следећа вест

Биће реконструисан кров Дома културе „Стеван Мокрањац“ у Неготину

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *