Све учесталији напади на светиње на Косову и Метохији

Нема коментара Дели:

Београд, 8. август 2023.

Министарство културе Владе Републике Србије осудило је данас напад на цркву Свете Петке у месту Суви До у близини Косовске Митровице и подсетило на то да напади на верску и културну баштину СПЦ, који се упорно настављају, сведоче о континуираној угрожености српске културне и верске баштине на Косову и Метохији.

Овај вандалски чин обијања црквених врата и превртања свећа уочи обележавања сеоске славе, само два дана након што је у том насељу исписан графит терористичке „УЧК“ на амбуланти, потврђује креирање атмосфере насиља, а уједно и лицемерност привремених приштинских институција које упорно покушавају да међународној заједници стање на Косову и Метохији прикажу као сигурно за културно и верско наслеђе, али и Србе.

Црква Свете Петке и раније је била на мети вандала, а сада са циљем застрашивања Срба из овог насеља да им се онемогући да у миру и достојанствено обележе своју славу.

Највише забрињава то што по неписаном правилу починиоци оваквих дела не буду пронађени, нити кажњени, што је део кампање претњи Приштине безбедности и опстанку српског народа на Косову и Метохији.

Министарство културе поново апелује на све међународне организације и институције да не затварају очи пред насиљем и реагују на овакве, све учесталије инциденте и нападе на светиње на Косову и Метохији које су стубови опстанка српског народа на њиховим вековним огњиштима и места окупљања у којима би Срби требало да се осећају безбедно.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Видљиви резултати улагања државе у развој Лесковца

Следећа вест

Исплаћено 24,2 милиона динара државне помоћи оштећенима у невремену

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *