Swiss Rockets AG доноси своје знање и технологије у Србију

Нема коментара Дели:

Београд, 25. јул 2023.

Министарка науке, технолошког развоја и иновација у Влади Републике Србије Јелена Беговић и извршни директор компаније Swiss Rockets AG Владимир Цмиљановић потписали су данас у Влади Србије Меморандум о разумевању, којим су отворене нове могућности за развој онкологије и нуклеарне медицине.

Беговић је, након потписивања Меморандума, објаснила да су наши људи који живе и раде у Швајцарској оснивачи иновативне компаније, односно мреже компанија Swiss Rockets AG, са великим бројем иновација у свом портфолију, и да су одлучили да направе овај корак и да пренесу своје знање и технологије у Србију.

Ова компанија ће у оквиру БИО4 кампуса изградити нови иновациони центар за нуклеарну медицину, навела је Беговић.

Министарка је додала да ће ова компанија такође помоћи развоју стартап еко система у области биотехнологије у Србији и да је већ започела сарадњу са нашим научно-истраживачким институтима, као што је ИНЕП и Институт за хемију, технологију и металургију (ИХТМ).

Ови институти су будући станари БИО4 кампуса, а ово је први конкретан пројекат са швајцарском компанијом, рекла је она, изразивши очекивање да ће му се придружити све већи број компанија.

Цмиљановић је истакао да је ова компанија одлучила да уђе у сарадњу са нашом државом за прављење тзв. тераностик иновејшн центра.

То су најмодерније болнице, где ћемо радити производњу најновијих молекула за персонализовану канцер медицину. Радићемо са најновијим технологијама скенирања пацијената са метастазама и онда ћемо на основу тих технологија моћи да користимо те молекуле како бисмо успешно лечили пацијенте са метастазама, објаснио је Цмиљановић.

Он је додао да ова компанија из Швајцарске пребацује веома битне технологије у Србију, као и да ће се те технологије даље развијати у нашој земљи.

Цмиљановић је истакао да су ови пројекти сада веома битни за пацијенте са туморима, а то су првенствено пацијенти са метастазама на простати, неуроендокриним туморима, са глиобластомама и раком дојке.

Такође, он је указао на то да су велику улогу у остваривању ове сарадње, осим министарке Беговић, имале и председница Владе Србије Ана Брнабић, као и министарка здравља Даница Грујичић.

Фото: Танјуг

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Просечна зарада у мају без пореза и доприноса 86.220 динара

Следећа вест

Од изузетне важности да се грађани у речном саобраћају придржавају прописа

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *