Транспарентна позиција Србије у вези са мораторијумом на извоз производа наменске индустрије

Нема коментара Дели:

Београд, 20. јул 2023.

Министарство одбране Владе Републике Србије саопштило је данас да је делегација региона Валонија из Белгије боравила у нашој земљи од 17. до 19. јула ради верификације извоза војне опреме на основу дозвола које је од регионалне администрације добила компанија „Lachaussee“.

Ова делегација се том приликом уверила у транспарентност позиције Србије у вези са мораторијумом на извоз производа домаће наменске индустрије Русији и Украјини за време трајања оружаног сукоба између те две земље.

Домаћин делегацији из Валоније у Београду и другим градовима Србије било је Јавно предузеће „Југоимпорт-СДПР“ које је белгијским партнерима омогућило увид у процедуре везане за производњу и извоз наоружања и војне опреме у иностранство.

На тај начин су одбачене све лажне оптужбе и инсинуације везане за наводни извоз производне опреме испоручене српским компанијама од стране белгијске фирме, као и наоружања и муниције произведених на тој опреми, у Руску Федерацију, које за искључиви циљ имају наношење штете спољнополитичкој позицији Србије и њеном међународном угледу.

Српска одбрамбена индустрија више од 150 година производи оружје и муницију на производним линијама, међу којим се налазе и машине компаније „Lachaussee“, за сопствене потребе и извоз широм света, у складу са важећим домаћим извозним прописима и међународним конвенцијама.

Министарство одбране наглашава да од отпочињања сукоба између Русије и Украјине, Србија није уговорила нити реализовала испоруку било које врсте наоружања и војне опреме ни једној од зараћених страна и при тој позицији ће остати све док траје оружани сукоб између те две државе.

У складу са прописима који регулишу извоз наоружања и војне опреме, Србија од својих купаца увек захтева да обезбеди „End user certificate“, којим је дефинисано да је крајњи корисник сагласан да неће доћи до препродаје, реекспорта или претовара предметне испоруке било ком другом лицу или држави без писане сагласности надлежног органа у Србији.

Такође, Србија строго поштује своје обавезе по основу „End user certificate“, које је сама издала, тако да је овом приликом валонска делегација могла да се увери у то да се сва опрема коју је белгијска фирма испоручила налази у Србији, то јест да није извезена.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Наставак успешне сарадње Србије и УНДП

Следећа вест

Наставак рада на унапређењу положаја ратних војних инвалида

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *