Тржиште непокретности у Србији отпорно на економске притиске

Нема коментара Дели:

Београд, 2. август 2023.

Министар унутрашње и спољне трговине у Влади Републике Србије Томислав Момировић изјавио је данас да тржиште непокретности у Србији показује отпорност на економске притиске и четврту годину заредом остварује значајан раст по броју реализованих трансакција промета и укупној вредности купопродаје.

Момировић је на јавној расправи о Нацрту закона о изменама и допунама Закона о посредовању у промету и закупу непокретности у Привредној комори Србије истакао да је укупна вредност тржишта непокретности у 2022. години износила 7,5 милијарди евра, што је 22 одсто више у односу на претходну годину.

Према подацима Републичког завода за статистику, укупна количина новца коришћена за куповину непокретности у првом кварталу ове године је износила нешто више од 1,6 милијарди евра, што је раст од 2,6 одсто у односу на исти период прошле године, прецизирао је министар.

Он је навео да је на тржишту непокретности у том периоду укупно реализовано 29.275 купопродаја, док је у другом кварталу ове године купљено 30.548 некретнина, за шта је потрошено 1,7 милијарди евра, а највећи удео, односно 58 одсто, чинили су станови.

Према његовим речима, изменама поменутог закона желимо да створимо услове за унапређење и развој ове делатности, спречимо и сузбијемо прање новца и повећамо квалитет у области посредовања у промету и закупу непокретности.

Момировић је оценио да је данашња јавна расправа о нацрту овог законског решења прилика да се сви укључе у његову израду како би се створили што бољи правни оквири у овој области.

Решавање стамбеног питања је основна потреба сваког појединца и из тог разлога морамо осигурати да наше тржиште некретнина буде стабилно, транспaрентно и правично, нагласио је министар.

Он је објаснио да то управо доноси и Нацрт закона о изменама и допунама Закона о промету и закупу непокретности, што је кључни корак у унапређењу тржишта непокретности у Србији.

Повољно стање на тржишту некретнина изузетно је значајно јер повећање обима трговине и инвестиција у сектору непокретности директно утиче на економски раст и јачање финансијске стабилности земље, закључио је министар.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Жигманов честитао празник македонске националне мањине у Србији

Следећа вест

Даље свестрано унапређење сарадње Србије и Јапана

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *