У недељу избори за председника, посланике и власти у 14 локалних самоуправа

Нема коментара Дели:

Београд, 2. април 2022.
Грађани Србије у недељу излазе на биралишта, да изаберу председника Републике, нови сазив парламента и локалну власт у 14 самоуправа, укључујући и главни град Београд.

На укупно 8.255 бирачких места, право гласа на председничким и парламентарним изборима има 6.501.689 грађана Србије, који ће се опредељивати између 19 изборних листа и осам кандидата за председника.

Уз биралишта у Србији, у иностранству ће бити отворено 77 бирачких места, у 34 државе, на којима ће моћи да се изјасни 39.777 држављана Србије који су се пријавили за гласање.

Од увођења вишестраначја, грађани наше земље излазе 13. пут да бирају своје представнике у највишем законодавном телу, а од осамостаљења Србије, 2006. године, ово су четврти председнички избори.

Бирачка места отварају се у 7, а затварају у 20 сати, до када траје изборна тишина, која је почела у ноћи између четвртка и петка, а током које је забрањена изборна пропаганда, одржавање предизборних скупова на јавним местима и објављивање процене изборних резултата.

Изборе ће, осим бирачких одбора, пратити домаћи и страни посматрачи – ОЕБС/ОДИХР-а, Савета Европе и појединих парламената.

Гласачки листић за парламентарне изборе биће сиве боје, а контролни за проверу исправности гласачке кутије биће љубичаст, док ће листић са именима председничких кандидата бити плав, а контролни листић „цигла“ боје.

Роковником Републичке изборне комисије предвиђено је да је рок за утврђивање изборних резултата на бирачком месту и достављање изборног материјала локалној изборној комисији 4. април до 8 сати, а збирни извештај о резултатима гласања РИК доноси у року од 96 сати од затварања бирачких места.

Комисија у року од 10 дана од објављивања укупног извештаја о резултатима доноси решење о додели мандата кандидатима за посланике у новом сазиву парламента, са изборне листе по њиховом редоследу, односно у том року издаје и уверење о избору за председника Републике.

Још један гласачки листић на биралиштима имаће грађани 14 локалних самоуправа – два града – Београда и Бора, и у општинама Аранђеловац, Смедеревска Паланка, Севојно, Лучани, Књажевац, Медвеђа, Бајина Башта, Дољевац, Кула, Кладово, Мајданпек и Сечањ, где се гласа за саставе локалних парлемената.

У Београду ће 1.600.463 бирача моћи да гласа на 1.170 бирачких места за нови сазив београдског парламента, који ће потом изабрати градоначелника.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Гласање у Србији почело на време и без проблема

Следећа вест

У Србији у недељу парламентарни и председнички избори

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *