У селу Поцерски Метковић код Шапца уведен брзи интернет

Нема коментара Дели:

Шабац, 25. јул 2023.

Министар информисања и телекомуникација у Влади Републике Србије Михаило Јовановић и градоначелник Шапца Александар Пајић обишли су данас село Поцерски Метковић код Шапца, поводом завршетка радова у том месту у оквиру Пројекта изградње широкопојасне комуникационе инфраструктуре у руралним пределима Републике Србије.

Поцерски Метковић је тридесето по реду село у Србији које је добило брзи интернет, док је у току његова изградња у још 75 села, захваљујући овом капиталном пројекту Министарства информисања и телекомуникација.

Јовановић је објаснио да се изградњом оптичке, телекомуникационе инфраструктуре у руралним пределима обезбеђује брзи интернет, протока преко 100Мб/с.

Наш циљ је да до 2025. године 99 одсто села у Србији добије брзи интернет. У ту сврху изградићемо више од 4.700 километара оптичких траса и повезаћемо више од 120.000 домаћинстава и 720 школских објеката у више од 700 села, прецизирао је министар.

Увођењем брзог интернета у селима обезбеђују се доступност услуга електронске управе, дигитална настава и дигитални садржаји и у најмањим, истуреним одељењима основних школа у Србији.

Такође, омогућује се и покретање бизниса, коришћење електронске трговине, као и праћење мултимедијалног садржаја – више стотина телевизијских канала, забавног, научног, спортског и филмског програма, фиксне и мобилне телефоније.

Током посете селу Поцерски Метковић, Основној школи „Лаза К. Лазаревић“ уручен је лаптоп рачунар и пројектор, који су заједно обезбедили Министарство информисања и телекомуникација и компанија „Телеком Србија“.

Поред Јовановића и Пајића, догађају су присуствовали и генерални директор „Телеком Србија“ Владимир Лучић, начелник Maчванског управног округа Жељко Марјановић и директор ОШ „Лаза К. Лазаревић“ Милан Благојевић.

Министар је овом приликом посетио и Градску кућу у Шапцу, где је одржан састанак са градоначелником и начелником Мачванског управног округа.

На састанку је било речи о унапређењу услуга електронске управе, о томе колико је дигитализација допринела да јавна управа постане ефикасан сервис грађана и колико ствари грађани могу да заврше преко свог мобилног телефона или рачунара.

Напредак у реализацији овог пројекта и план за повезивање села се налази на сајту ресорног министарства.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Од изузетне важности да се грађани у речном саобраћају придржавају прописа

Следећа вест

Славица Ђукић Дејановић изабрана за министарку просвете

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *