У Србији еутаназирано 19.740 заражених свиња

Нема коментара Дели:

Београд, 3. август 2023.

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Републике Србије Јелена Танасковић потврдила је да је до данас у нашој земљи еутаназирано 19.740 свиња заражених афричком кугом.

Танасковић је, након првог састанка Оперативног штаба за спречавање, сузбијање и искорењивање заразне болести афричке куге свиња (АКС), истакла да је охрабрујући податак то што је број јединица локалне самоуправе где је забележена зараза свиња остао исти, односно да није повећан.

Афричка куга је и на данашњи дан потврђена на територији 32 општине у 13 управних округа, навела је она и поновила да ће држава власницима исплатити по тржишној вредности по килограму меса сваку еутаназирану животињу.

Према њеним речима, мали фармери треба да предузму све што је до њих како би се заштитили од уласка заразе на њихову фарму, али уколико се то деси, треба да обавесте ветеринара, јер ће свака еутаназирана животиња која је заражена на фарми бити исплаћена од стране државе.

Министарка је подсетила на то да у оквиру ресорног министарства функционише Кризни штаб за сузбијање заразне болести афричке куге свиња, а да је данашњом седницом Оперативног штаба за спречавање, сузбијање и искорењивање ове заразне болести стављен акценат на то колико је овај проблем битан.

Закључци данашњег састанка су да нам помоћ војске, полиције и тужилаштва изузетно значи и да ће се у наредном периоду акценат ставити на контролу нелегалног транспорта свиња, али и будућих великих догађаја који ће се на локалу одржавати како би се зауставило ширење заразе, објаснила је она.

Према њеним речима, инспекција ће бити на терену са војском и полицијом, контролисаће квалитет меса које се продаје и сузбијаће све оно што је нелегално дошло до печењара.

Министарка је подвукла да ће све печењаре бити исконтролисане ванредно у наредном периоду и то веома брзо, и нагласила да је то још једна од мера која се спроводи како би се ситуација са афричком кугом свиња ставила под контролу.

Она је најавила да ће наредни састанак Оперативног штаба бити одржан за 15 дана, при чему ће се у том периоду спроводити све мере које су данас донете.

Оперативном штабу за спречавање, сузбијање и искорењивање заразне болести афричке куге свиња (АКС), који је формирала Влада Србије, председава председница Владе Ана Брнабић, док је заменица председнице Јелена Танасковић.

Штаб окупља представнике надлежних министарстава, скупштинског Одбора за пољопривреду, стручне јавности, полиције, војске и Сектора за ванредне ситуације МУП-а.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Даље јачање укупне сарадње Србије и НР Кине

Следећа вест

Српско искуство у буџетској контроли значајно за Црну Гору

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *