Учинити све да привредна сарадња прати унапређене политичке односе са Сан Марином

Нема коментара Дели:

Београд, 18. јул 2023.

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић истакао је данас да су билатерални односи са Сан Марином значајно унапређени, али и да постоји велики простор за њихово даље јачање.

Дачић је у Београду разговарао са државним секретаром за спољне послове, међународну економску сарадњу и телекомуникације Републике Сан Марино Луком Бекаријем о могућностима за даље унапређење политичких и економских односа, сарадњи двеју држава на мултилатералном плану и у оквиру регионалних иницијатива, као и о процесу евроинтеграција.

Први потпредседник Владе је упознао Бекарија са ситуацијом на Косову и Метохији у светлу скорашње ескалације коју је изазвао режим у Приштини и изразио очекивање да наши партнери, како из ЕУ, тако и из региона, изврше утицај на привремене институције у Приштини са циљем деескалације и омогућавања враћања живота Срба са КиМ у нормалне и безбедне токове, при чему Београд, са своје стране, чини све како би до деескалације дошло у најкраћем могућем року.

Дачић је, на заједничкој конференцији за новинаре након разговора са Бекаријем, указао на то да две земље немају висок ниво робне размене, која је прошле године била око милион евра, али да има инвестиција из Сан Марина у Србији.

Ми подржавамо учешће Сан Марина у Јадранско-јонској иницијативи и где год можемо заједнички да радимо, ми ћемо тражити могућност сарадње и заједничких интереса, рекао је Дачић.

Он је поручио колеги из Сан Марина да им Србија пружа искрену руку пријатељства, да би две земље могле да се снађу у свету у којем дувају „јаки ветрови, и где бродови као што су наши, морају да се одрже и имају сигуран пут до луке“.

Први потпредседник Владе је исказао захвалност Сан Марину на подршци Србији приликом избора за организатора манифестације Експо 2027, додавши да ће наша земља узвратити тако што ће обезбедити најбоље могуће услове за презентовање Сан Марина на тој светској изложби.

Ми ћемо већ у наредним недељама правити прве кораке у смислу институционалног обухвата свих тема којима треба да се бавимо у сусрет Експу – од логистике до политичких разговора са појединим земљама које желе да буду присутне и где желимо да помогнемо да њихово учешће буде што значајније, јер су те земље помогле нама, најавио је Дачић.

Шеф српске дипломатије подсетио је на то да министарства спољних послова Србије и Сан Марина имају потписан Меморандум о билатералним политичким консултацијама, које ће у наредном периоду бити одржане, и додао да је такође разговарано о заједничкој обуци дипломатских кадрова.

Бекари је рекао да му ова посета омогућава да види колико има потенцијала за сарадњу двеју земаља, које, иако су различите, деле заједничке изазове, попут боље интеграције и ојачавања односа са ЕУ.

Можемо да развијамо односе у економском, привредном и културном смислу. Верујем да наше привреде могу лако да нађу различите форме развоја и да повећамо привредну размену и инвестиције, истакао је Бекари.

Према његовим речима, размена искустава и експертиза у различитим секторима може да буде изванредна ствар и начин за увек отворену сарадњу.

Сусрет двојице званичника у Београду био је прилика и да се свечано обележи 20 година од успостављања међусобних дипломатских односа на формалан начин.

Дачић је Бекарију поклонио поштанску марку посвећену том јубилеју и рекао да је Сан Марино за Србију подједнако значајан као и државе са стотинама милиона становника.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Издвојено 10 милиона динара за енергетску санацију Гимназије „Вук Караџић“ у Трстенику

Следећа вест

Компаније из САД заинтересоване за улагање у савремене енергетске капацитете у Србији

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *