Удружењима особа са инвалидитетом додељено 270 милиона динара

Нема коментара Дели:

Удружењима особа са инвалидитетом додељено 270 милиона динара
Београд, 17. март 2023.
Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Никола Селаковић изјавио је данас, на додели уговора о финансирању Савеза удружења особа са инвалидитетом на програмском конкурсу за 2023. годину, да је за те намене укупно издвојено 270 милиона динара и да је, у односу на претходне две године, износ средстава повећан за 20 милиона динара.

Селаковић је истакао да ће ове године уговори бити потписани са 33 савеза, објаснивши да су два савеза добила средства у траженом износу, девет је добило повећање у односу на претходне две године за 10 одсто, пет савеза од седам одсто, три су подржана са повећањем од пет одсто, а 11 од три одсто, док је код три савеза ниво средстава остао исти као и у 2022. години.

Он је напоменуо да је овај вид подршке раду савеза битан и за удружења којих у Србији има 520, а која окупљају 127.528 чланова, што је изузетно бројна популација.

Све што ради Сектор за заштиту особа са инвалидитетом у Министарству је усмерено на изградњу Србије без баријера, истакао је он и додао да Србија, иако још увек није чланица Европске уније, јесте референтан пример за то како по узору на развијене земље ствара друштво једнаких шанси за све.

Селаковић је, говорећи о оснаживању положаја особа са инвалидитетом, рекао да Министарство посебну пажњу посвећује развоју социјалног предузетништва, као и јачању подршке предузећима, која запошљавају особе са инвалидитетом, каквих је 61 у Србији.

Он је указао на то да је један од основних циљева да особе са инвалидитетом пронађу адекватан посао, да зарађују и да од те зараде могу честито и поштено да живе.

У буџету за 2023. годину опредељено је 625 милиона динара за подршку и помоћ предузећима за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом, а кроз мере активне политике запошљавања, које се спроводе преко Националне службе за запошљавање, 550 милиона динара обезбеђено је за подршку за запошљавање ових особа, подсетио је Селаковић и додао да је важно да се мерама обухвате све старосне категорије.

Министар је најавио и доношење посебног закона о удружењима особа са инвалидитетом, те оценио да Србија може да изради такве прописе захваљујући којима ће наша држава постати још боље место за особе са инвалидитетом, него што су то неке државе ЕУ.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Историјски значај формирања Војне академије за нововековну српску државу

Следећа вест

Стање у инспекцијским службама изузетно тешко и сложено

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *