Ухапшена повратница на КиМ Мила Анђелковић, Канцеларија обезбедила адвоката

Нема коментара Дели:
Ухапшена повратница на КиМ Мила Анђелковић, Канцеларија обезбедила адвоката

Припадници Kосовске полиције ухапсили су ноћас повратницу на Kосово и Метохију Милу Анђелковић (44) из села Новаке код Призрена. Мила је ноћас око поноћи ухапшена на прелазу Мердаре због наводно фалсификованих папира за стан у Сувој Реци, који је њен отац добио од Електрокосмета, још 1998. године. Она је под пратњом полиције спроведена у станицу у Сувој Реци.

Kанцеларија за Kосово и Метохију одмах је Мили Анђелковић обезбедила адвоката, а о њеном неоснованом хапшењу обавештени су и сви релевантни представници међународних мисија на Kосову и Метохији.

Наиме, Мила је ухапшена због стана који је узурпирао Албанац, иначе бивши колега њеног покојног оца. Иако је донето решење о исељавању узурпатора, направљен је договор да он остане у стану и плаћа кирију. Међутим кирију је платио само један месец, а после тога је наставио да бесправно живи у стану.

Хапшење Миле Анђелковић још један је од бруталних примера застрашивања Срба повратника на Kосово и Метохију. Очигледна је намера власти у Приштини да се Срби различитим механизмима притисака и претњама хапшењем одврате од повратка.

У обновљеном дијалогу Београда и Приштине једна од првих тема било је и питање интерно расељених лица, за које нажалост још увек не постоје потребни, пре свега безбедносни предуслови за њихов повратак. Најновији однос приштинских власти према Мили Анђелковић само показује да у Приштини не постоји политичка воља да се прогнани врате на своја вековна огњишта.

Срби са Kосова и Метохије не смеју бити жртве самовоље Приштине и мете политичких и монтираних процеса. Канцеларија за Kосово и Метохију захтева да се престане да прогоном повратника и очекује реакцију Брисела и међународних мисија на оваква кршења права и праксу застршивања повратника и тражи да Мила Анђелковић буде пуштена на слободу.

Извор текста и фотографије: Канцеларија за Косово и Метохију

Претходна вест

Петковић одговорио Бахтирију: Вучић је за мир, једино албански политичари треба да повуку своје изјаве

Следећа вест

Петковић са Перлом о ситуацији на КиМ и наставку дијалога

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *